SMJENA ILI RAZRJEŠENJE

Konaković za “Avaz” o razlozima zbog kojih odluke o Galiću još nema

Nezavisni odbor se “umotao” u neke propise, da Vijeće ministara razmisli o smjeni, iako je poslovnik jasan

Konaković i Galić. Fena

Alen Bajramovic

7.8.2024

Sjednica Vijeća ministara BiH, koje bi se trebalo izjasniti o smjeni ili razrješenju zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, odgođena je već dva puta, a naredna je zakazana za 19 sati. Ako ni do tada ne bude rješenja, ponovo će biti odgođena.

- Sjednica je još uvijek otvorena i imamo tu jedan vrlo specifičan izazov kako da se postavimo prema ovom prijedlogu za razrješenje. Postoji dio pravnika koji smatra da bi razrješenjem on mogao steći određena prava, poput otpremnine i nekih drugih na lični zahtjev. Ja se apsolutno slažem da on to nije zaslužio. Postoji dio pravnika koji sugeriše da smjena, a jednoglasno smo Helez, Forto, Hurtić i ja za smjenu Galića, ima propisani hodogram u kojem prijedlog treba doći od Nezavisnog odbora. Takvog prijedloga nema i postoji bojazan da bi se pogodovalo Galiću, koji bi u slučaju prijevremene, nezakonite ili proceduralno manjkave smjene vrlo brzo odlukom Suda i privremenom mjerom mogao biti vraćen na posao do okončanja spora. Naravno, ova priča u kojoj on, zbog nesmjenjivanja ili nerazrješenja, ostaje na vrlo bitnoj poziciji u sigurnosnom sistemu, također je vrlo loš scenarij. On je najmanje prihvatljiv - kaže Konaković.

Dodaje da u ovim trenucima traju konsultacije s velikim brojem pravnika kako da se postupi u cijeloj situaciji, a prilikom donošenja odluke bit će važan i slučaj Gorana Zubca, koji je 2015. godine razriješen dužnosti direktora SIPA-e ali je potom navodno naplatio značajan iznos od države.

- Nezavisni odbor se “umotao” u neke propise, da Vijeće ministara razmisli o smjeni, iako je poslovnik jasan. Oni imaju pravo i zakonom im je to dato da pokrenu smjenu Galića. Vjerovatno su i oni imali isti izazov. Galić je pod istragom, ima raspisanu potjernicu, ali on još nije presuđen, a persumpcija nevinosti ga štiti i daje mu neka prava. Mi ne bismo da mu pogodujemo u bilo kom smislu i zato ova trakavica traje nekoliko dana. Tražimo najmanje bolno rješenje – ističe Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.