IZ LUKAVCA

Hamza Duvnjaković spasio život povrijeđenom muškarcu na Majevici

Čovjek je, zbog bolova u vratu i drugih povreda, plakao i vrištao dok smo ga prenosili, rekao je

Hamza Duvnjaković. Ustupljena fotografija

A. Bešić

7.8.2024

Hamza Duvnjaković iz Lukavca jučer je pokazao izuzetnu hrabrost i odlučnost kada je spasio život čovjeku teško povrijeđenom u nesreći na Majevici. Zahvaljujući njegovoj brzoj reakciji i pruženoj prvoj pomoći, čovjek je stabilizovan i prevezen u bolnicu. Ovaj incident, nažalost, također je otkrio ozbiljne propuste u opremljenosti lokalnog saniteta, koji je stigao na mjesto nesreće bez osnovne medicinske opreme, dodatno otežavajući situaciju.

- Jučer sam na Majevici bio svjedok teške nesreće i spasio život čovjeku koji je imao višestruke povrede, uključujući frakturu noge, deformisan kuk, povredu vrata i krvarenje iz abdomena. Vojska i drugi prisutni kontrolisali su saobraćaj dok sam mu mobilizirao vrat i zaustavio krvarenje iz pupka i usta - rekao je Duvnjaković.

Dodao je da kada je sanitet iz Lopara stigao, situacija se dodatno pogoršala.

- Vozilo nije imalo osnovnu medicinsku opremu kao što su šancova kragna, nosila ili prijenosna daska. Bilo je potpuno prazno, zbog čega nismo mogli sigurno prebaciti pacijenta. Umjesto toga, koristili su deku iz saniteta kako bi ga prebacili i prevezli do UKC-a. Čovjek je, zbog bolova u vratu i drugih povreda, plakao i vrištao dok smo ga prenosili. U međuvremenu, političari troše novac na nova vozila za svoja "poslovna putovanja". Čovjek je preživio, ali nisam siguran hoće li ponovno biti pokretan - kazao je Duvnjaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.