DOBRE VIJESTI

U Turističkoj zajednici KSB očekuju rekordnu ljetnu turističku sezonu

Možemo reći da smo zadovoljni, rezultati su dobri, ne samo na Vlašiću, nego na čitavom području Središnje Bosne

Turizam u SBK. Fena

FENA

8.8.2024

 Ljetna turistička sezona na području Središnje Bosne u punom je jeku i zasada je, kako kažu iz Turističke zajednice Kantona Središnja Bosna (KSB), najbolja u zadnjih 10 do 15 godina.

Kao vrhunska destinacija ljetnog turizma, pogotovo sportskog, zadnjih nekoliko godina nametnula se planina Vlašić.

- Možemo reći da smo zadovoljni, rezultati su dobri, ne samo na Vlašiću, nego na čitavom području Središnje Bosne. Povoljne vremenske prognoze za naredno razdoblje jamče da će ova ljetna sezona biti vrhunska, prema našim procjenama možda i najbolja u zadnjih 10 do 15 godina. Bilježimo 41 posto povećanje ostvarenih dolazaka i oko 72 posto povećanje ostvarenih noćenja. Ipak, valja naglasiti da je porast broja noćenja dijelom uvjetovan prebrojavanjem gostiju u lječilištu Reumal koje prošle godine nismo brojali. Ove godine imamo porast od 31 posto broja stranih gostiju i u ukupnoj strukturi bilježimo 69 posto stranih gostiju, čime možemo biti zadovoljni - rekao je ravnatelj Turističke zajednice KSB Miroslav Matošević.

Kako je dodao, najviše gostiju dolazi iz zemalja Bliskog istoka, pogotovo Saudijske Arabije, a potom i domaći gosti, kao i oni iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije.

Trenutno na Vlašiću boravi veliki broj sportaša koji se pripremaju za novu sezonu. Na Vlašiću su prvi put i djeca iz Dubaija, mladi košarkaši i članovi Hangtime Basketball Academyje.

- Da budem iskren, dojmovi djece su nevjerojatni. Dosad smo odradili nekoliko internacionalnih kampova u različitim zemljama, ovo je dosad najbolji kamp. Jako sam zadovoljan kompleksom, ljudima koji su susretljivi, daju nam puno pozitivne energije i imamo sve što trebamo. Bosanski kebab je najbolji. Očito da dolazimo iz muslimanske zemlje i prije smo imali problema sa nalaženjem halal hrane, u Bosni nam to nije problem - rekao je suosnivač Akademije i glavni trener Kerim Erkan.

Dino Korugić, voditelj hotela Sunce, kaže kako je sportski turizam jedan od najznačajnijih izvora prihoda ljetnog turizma.

- Što se tiče sportskog turizma, napredujemo iz godine u godinu, dobivamo nove goste. Evo sad je tu ekipa iz Dubaija, bili su rukometaši Zagreba, naš olimpijac Mesud Pezer. Naša dvorana nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini u BiH pa sportaši dolaze i na visinske pripreme i što je najvažnije, uvijek se vraćaju - rekao je Korugić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.