AMERIČKI ZVANIČNIK

Luis Krišok je novi prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko

Krišok je imenovan u avgustu, a posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Luis Krišok. OHR

N. H.

8.8.2024

Novoimenovani prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Luis Krišok (Louis Crishock) posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i odao počast žrtvama genocida. 

Tokom posjete, Krišok se sastao s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i predstavnicama udruženja majki.

Dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u Uredu visokog predstavnika Krišok je u Sarajevu preuzeo u avgustu. On je istovremeno i međunarodni supervizor za Brčko Distrikt.

Krišok je visoki dužnosnik Službe vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savjetnika. Prije ovog imenovanja, obavljao je dužnost stalnog saradnika State Departmenta na Institutu Polar pri Međunarodnom centru za naučne radnike "Woodrow Wilson" u Vašingtonu. 

Od 2021. do 2023. je vršio dužnost zvaničnika SAD za Arktik. 

Ostale dužnosti koje je Krišok obavljao u inostranstvu na višim rukovodnim funkcijama uključuju funkciju generalnog konzula Sjedinjenih Američkih Država u Vladivostoku, Rusija, te otpravnika poslova u Sent Džordžesu, Grenada. Prije stupanja na dužnosti u State Departmentu, Krišok je predavao sociologiju na Uralskom državnom univerzitetu i bio zamjenik direktora Projekta građanskog obrazovanja u Rusiji.

Diplomirao je teologiju, te je dobitnik priznanja summa cum laude i član društva Phi Beta Kappa na Američkom katoličkom univerzitetu u Vašingtonu, a magistrirao je sociologiju na istom univerzitetu. 

Istaknuti je diplomac "Eisenhower" škole za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Univerziteta za nacionalnu odbranu, gdje je studirao energetiku.

Posjeduje radno poznavanje bosanskog/srpskog/hrvatskog, ukrajinskog i ruskog jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.