REAKCIJE

Sociolog Vladimir Vasić za "Avaz": Štiti li iko policijske službenike u BiH i zašto ne

Jako mali broj nas se zapita zapravo kroz kakve izazove i drame prolaze ti ljudi

Vladimir Vasić. Facebook

Alen Bajramovic

8.8.2024

Policijski službenici rade jedan od najodgovornijih, najstresnijih ujedno i najopasnijih poslova, a za toliki stepen stresa i opasnosti nisu adekvatno plaćeni. Kazao je ovo za "Avaz" sociolog Vladimir Vasić, nakon samoubistva mlade pripadnice MUP-a KS koje je šokiralo kompletnu bh. javnost, a posebno one koji su je poznavali.

Vasić naglašava da je izgubljen još jedan mladi život, ali da će i ova tragedija "nestati" u moru drugih informacija, a da tromi sistem neće dati adekvatan odgovor na pitanje štiti li iko – i zašto ne – policijske službenike u Bosni i Hercegovini.

Unutrašnji sistemi

- Često su na meti kritika nas običnih građana. A jako mali broj nas se zapita zapravo kroz kakve izazove i drame prolaze ti ljudi. Štiti li iko policijske službenike ili ih, nažalost, u ovom nesretnom sitemu tretiramo kao boksersku vreću koju valja šutirati i u koju udara svako kome padne na um. I tek onda kad se desi neki fatalan ishod, licemjerno, kao po nekom automatizmu, svi smo empatični i sasojećamo jedni sa drugima - kaže Vasić.

O opasnostima policijskog poziva, dodaje, svjedoče ubistva policajaca Šehovića i Vujinovića, Muhidina Pivodića, Mahira Begića ...

- Da li postoje i ako postoje u kojoj mjeri funkcionišu unutrašnji sistemi zaštite prvenstveno psihološkog tretiranja policijskih službenika? Zanemarujemo činjenicu da se tokom obavljanja poslova ti ljudi susreću sa najtežim i najstresnijim situacijama i da su i oni samo ljudi, bez obzira koliki stepen profesionalizma i obuke imali. Oni su samo ljudi, često obespravljeni, obeshrabreni, izloženi osudama, porugama, napadima.

Znam da rulja uvijek ima šta reći na račun policije i njihovog rada, ali ista ta svjetina zanemaruje činjenicu da ti ljudi, često daleko od očiju javnosti, žrtvuju svoj život za naš mir. Ne znamo to. Smatramo da se sve to podrazumijeva. Ne, ne podrazumijeva se - ističe Vasić.

Unutrašnji mehanizmi

Smatra da se moraju pooštriti unutrašnji mehanizmi stručnog rada sa ljudima koji obavljaju složene poslove, kako bi se slične tragedije izbjegle.

- Primjera radi, osuđeno lice u KPZ-u, tokom cijelog boravka u zatvoru na raspolaganju ima konstantan tretman pedagoga, psihologa, defektologa, socijalnog radnika, vaspitača... Policijski službenik to nema - zaključuje sociolog Vladimir Vasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.