ZAŠTITA NASLIJEĐA

U izradi novi plan upravljanja za područje oko Starog mosta: Svjetsko dobro u Mostaru ne smije izgledati kao seoski vašar

UNESCO neće odustati od Mostara, poručio Šešum

Stari most: Neprimjereni sadržaji. Avaz

Meliha Smajkic

9.8.2024

Nije tajna da je stara gradska jezgra u Mostaru koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a „zagađena“ raznim, neprimjerenim sadržajima. U gotovo cijeloj staroj historijskoj zoni vladaju haos te svojevrsno odsustvo reda i zakona. Kako drukčije objasniti da taj najvažniji javni prostor u Mostaru, u najkraćem, izgleda kao seoski vašar.

Nema odustajanja

Da je neophodno sačuvati Mostar od stihijskog korištenja baštine, svjesni su i u Uredu UNESCO-a u BiH. Tako su uveliko otpočele aktivnosti na izradi novog plana upravljanja za područje Starog grada oko Starog mosta upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

- UNESCO, zajedno s Gradom Mostarom i Agencijom „Stari grad“, radi na novom planu upravljanja, koji će trebati riješiti većinu problema koji muče građane Mostara. Mi smo svjesni tih problema i moramo pomoći da se donese taj dokument, jer je Plan upravljanja istekao prije nekoliko godina i krajnje je vrijeme da se donese drugi, koji će biti usmjeren na upravljanje turizmom, zaštitom naslijeđa, upravljanjem prometa i, zapravo, svega što je bitno za građane Mostara - rekao nam je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a za BiH.

Šešum: Riješiti probleme. Avaz

Također, sastavni dio tog dokumenta, koji donosi Gradsko vijeće Mostara, a koji mora usvojiti i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, bit će i evakuacijski plan.

- Ne možete imati 20.000 gostiju, kao na nedavnom koncertu povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta, a da ne znate kako ih evakuirati odatle. Imamo vrlo dobru saradnju s Gradskom upravom Mostara i stvarno smo spremni da konačno riješimo ta pitanja. UNESCO je povezan s Mostarom i mi nećemo odustati od Mostara - poručio je Šešum.

Plan bi, kako se očekuje, trebao biti završen do kraja ove godine, međutim, neophodno je donijeti i novi regulacioni plan Historijskog urbanog krajolika Mostar, čija je izrada, prema dostupnim informacijama s web-stranice Federalnog ministarstva prostornog uređenja, dodijeljena „Ecoplanu“ iz Mostara i Ipsa Institutu Sarajevo za 182.000 KM bez PDV-a.

Prva faza

Ugovor im je dodijeljen u februaru ove godine, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić nam je rekao da je, u vezi s izradom regulacionog plana, u toku prva faza koja se odnosi na snimanje kompletnog područja.

Kordić: Pravila i obaveze. Avaz

- Radi se na tim dokumentima, nešto ide brže, a nešto sporije, ali činjenica je da nam za plan upravljanja treba regulacijski plan. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti održati javnu raspravu, a znate da regulacijski plan treba usvojiti Federalni parlament. U najgorem slučaju, vjerujemo da ćemo plan upravljanja imati do polovine naredne godine. Jer pravila i obaveze prema UNESCO-u se moraju poštovati - rekao nam je Kordić.

Svojevrsni alat

Plan upravljanja u konačnici će pregledati savjetodavna tijela UNESCO-a, koja moraju dati svoju saglasnost. Taj dokument će gradskoj administraciji i svim nadležnim službama biti svojevrsni alat kojim će moći rješavati probleme i čistiti greške, a ako se ne realizira, bit će samo mrtvo slovo na papiru, kao i prethodni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.