PODSJETNIK

Koji su alternativni granični prijelazi u sezoni

Na Doljanima se čekalo preko sat vremena

Doljani: Najfrekventniji na jugu BiH. Avaz

Meliha Smajkic

10.8.2024

Osim ogromnih gužvi na magistralnoj cesti M-17, od Sarajeva prema Mostaru, gdje su situaciju, uz semafore na ulazu u Konjic , ali i u Mostar, zakomplikovale lakše saobraćajne nesreće, velika čekanja su zabilježena i na graničnim prijelazima na jugu zemlje. Pogotovo, ogromne kolone vozila se protežu na graničnom prjelazu Doljani, gdje se čeka i sat vremena.

Pojačana frekvencija vozila

Iz Granične policije BiH gotovo cijelu sezonu preporučuju građanima korištenje alternativnih graničnih prijelaza.

Iako je nedavno odobren privremeni međunarodni saobraćaj putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet , među kojima je i Gabela – Gabela Polje I, vikendom je i tu zabilježena pojačana frekvencija vozila.

Također, iz BIHAMK-a su danas izvijestili da je pojačan promet vozila i da su duge kolone i na graničnim prijelazima Bijača i Crveni Grm.

Međutim, dužih zadržavanja nema na GP Orahovlje i Zvirići. Put do GP Orahovlje je nije komplikovan, s obzirom na to da je na ulazu u Ljubuški potrebno pratiti tablu Vitina, a potom se regionalnom cestom spustiti do tog prijelaza.

Na GP Zvirići, koji se nalazi u blizini Bijače, posljednjih godina su zabilježene najmanje gužve, a nakon prelaska granice u tom mjestu dolazi se u naselja Vid i Prud u metkovačkoj općini.

I na drugim GP u našoj zemlji, pogotovo, sjeveru, zabilježena su duga zadržavanja. Podsjetimo, početkom avgusta Mješovita komisija za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske donijela je odluku o otvaranju drugih GP za međunarodni saobraćaj.

Privremeni međunarodni saobraćaj 

Tako je odobren privremeni međunarodni saobraćaj putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Vaganj – Bili Brig, Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Orahov Do – Slano i Drinovačko Brdo – Slivno, u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja iduće sjednice Mješovite komisije.

Od 1. avgusta 2024. do 1. oktobra 2024. odobren je privremeni međunarodni saobraćaj putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Duži – Imotica, Čitluk – Jovića Most i Drinovci – Sebešina.

Odobren je privremeni međunarodni promet putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Hadžin Potok – Bogovolja, od 1. avgusta 2024. u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja iduće sjednice Mješovite komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.