DOK RASTE NAPETOST

Bajden i evropski saveznici uputili zajedničku izjavu: Pozvali Iran da povuče prijetnju napada na Izrael

Razgovarali smo o ozbiljnim posljedicama za regionalnu sigurnost ako do takvog napada dođe, navodi se u zajedničkoj izjavi

Bajden: Poziv Iranu da povuče prijetnje. AP

E. Ć.

12.8.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) i čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su u zajedničkoj izjavi Iran da povuče prijetnju napada na Izrael.

U svjetlu rastućih napetosti na Bliskom istoku, razgovarali su o ozbiljnim posljedicama mogućeg napada za regionalnu sigurnost.

- Pozvali smo Iran da povuče svoje prijetnje vojnim napadom na Izrael i razgovarali o ozbiljnim posljedicama za regionalnu sigurnost ako do takvog napada dođe - rekli su čelnici nakon zajedničkog telefonskog razgovora, izražavajući potporu izraelskoj odbrani od Irana i njegovih saveznika - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Oni su istovremeno pozvali na isporuku i distribuciju pomoći Gazi.

Čelnici svih pet zemalja rekli su da podupiru poziv Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta za obnavljanje pregovora o prekidu vatre u Gazi kasnije ove sedmice s ciljem da se dogovor zaključi što je prije moguće.

Istaknuli su kako "više nema vremena za gubljenje". Ranije je Džon Kirbi (John Kirby), američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, kazao kako prema nekim procjenama vjeruje da bi Iran ove sedmice mogao napasti Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.