CIJENA OD 2025.

Bečarević za "Avaz": Elek je, izgleda, veći i od regulatora, zakona, i svih učesnika u gasnom tržištu

Ovdje se radi o aktu Eleka, koji je, izgleda, veći i od regulatora, i od zakona, i od svih učesnika u gasnom tržištu

Bečarević. Vlada KS

Alen Bajramovic

13.8.2024

Novi spor između "Sarajevo-gasa" i "Energoinvesta", te nove prijetnje obustavom isporuke plina, komentirao je Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH Gasa. Bečarević pojašnjava da je posljednja odobrena cijena transporta 7,20 KM po standardnom kubnom metru plina (Sm3).

- Ni prethodna cijena transporta Sarajevo-gasa od 11,2 KM/Sm3 nikad nije odobrena od regulatora, a ugovorom o transportu za 2024. godinu "Energoinvest" je prihvatio cijenu od 14,10 KM/Sm3. Regulator iz Trebinja potvrdio je cijenu transporta od 14,10 KM, ali s primjenom od 1. januara 2025. godine, što znači da za ovu godinu vrijedi posljednja cijena prihvaćena od regulatora. To je 7,20 KM. Razlika između ove dvije cijene iznosi više od 1.000.000 KM za 2024. godinu - kaže Bečarević.

Dodaje da je nejasno kako je regulator iz Trebinja uopće vodio tarifni postupak ako "Sarajevo-gas" i nema dozvolu za obavljanje transporta gasa za dionicu Zvornik - Kladanj.

- Ovdje se radi o aktu Eleka, koji je, izgleda, veći i od regulatora, i od zakona, i od svih učesnika u gasnom tržištu. Ugovor o transportu nije trebalo potpisati za 2024. godinu prije nego se riješe sva pitanja koja opterećuju poslovanje "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo i njegov zakonit rad - ističe Bečarević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.