POTVRDILI IZ AC FBIH

Nastavljeni radovi na probijanju tunela Hranjen

Nakon nekoliko mjeseci zastoja nastavljena je realizacija historijskog projekta za Goražde

Tunel Hranjen. JP Autoceste FBiH

Alen Bajramovic

14.8.2024

Nakon što je IPSA Institut iz Sarajeva izabran za obavljanje poslova nadzora, nastavljeni su radovi na probijanju tunela Hranjen, na trasi brze ceste Sarajevo – Goražde. 

Prema informaciji Autocesta FBiH, ovaj složeni projekt podrazumijevao je i potrebu provođenja kompletnog procesa eksproprijacije, te ishodovanje svih potrebnih saglasnosti, kao i dozvola od nadležnih institucija i ministarstava, te je posao nadzora, vrijedan 350.961 KM sa uračunatim PDV-om dodijeljen ponuđaču IPSA Institut d.o.o. Sarajevo.

- Aktivnosti koje se trenutno provode na ovom projektu brze ceste su probijanje tunela Hranjen (51% glavne tunelske cijevi i 51,5% servisne tunelske cijevi), nastavak radova tunela (iskop i izrada primarne podgrade glavne i servisne tunelske cijevi i početak radova na LOT2, odnosno ugradnji dijela sekundarne tunelske obloge, eksproprijacije za trasu brze ceste Sekcija I - Hrenovica - ulaz u tunel Hranjen i izlaz iz tunela Hranjen - Pobjeda. Projektna dokumentacija za projekt brze ceste Hrenovica - Goražde u sklopu koje se nalazi i tunel Hranjen je u potpunosti završena. Između ostalog, u toku je i ishodovanje urbanističke saglasnosti za preostali dio brze ceste gdje postoje određeni problemi u vezi insistiranja plaćanja pretvorbe zemljišta od strane Ministarstva za privredu BPK Goražde koje još uvijek nije u vlasništvu JP Autoceste FBiH, kao i nemogućnost dobivanja saglasnostĺ od privrednog društva UNlS ,,Ginex" d.d. Goražde, čiji je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH – navode iz Autocesta FBiH.

Nakon nekoliko mjeseci zastoja nastavljena je realizacija historijskog projekta za Goražde, jer će se izgradnjom brze ceste sa tunelom Hranjen udaljenost sa Sarajevom, sa sadašnjih 95,6, smanjiti na 56 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.