ZNAČAJAN TRENUTAK

Potpisan Memorandum o saradnji agencija FBiH i Ukrajine za upravljanje oduzetom imovinom

Obje strane su saglasne i obavezuju se da će ovom saradnjom razvijati i jačati kapacitete za borbu protiv nezakonito stečene imovine

Potpisan Memorandum o saradnji agencija FBiH i Ukrajine. Fena

FENA

15.8.2024

Obilježen je značajan trenutak saradnje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Nacionalne agencije Ukrajine za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću, pozivajući se na saopćenje navedene federalne agencije.

Memorandum o saradnji

Naime, dvije agencije su potpisale danas Memorandum o saradnji koji će omogućiti efikasnije upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela. Potpisnici su Emir Bašić, v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i Olena Duma, direktorica Nacionalne agencije Ukrajine za pronalazak, praćenje i upravljanje imovinom proisteklom iz korupcije i drugih krivičnih djela.

Cilj Memoranduma je uspostava obostrano korisnih odnosa, kroz razmjenu iskustava i resursa s ciljem unapređenja metoda pronalaska, praćenja i upravljanja imovinom. Predviđa širok spektar zajedničkih aktivnosti koje uključuju organizaciju i provedbu seminara, webinara, poslovnih foruma, edukativnih i istraživačkih aktivnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Ukrajini.

Jačanje kapaciteta

Obje strane su saglasne i obavezuju se da će ovom saradnjom razvijati i jačati kapacitete za borbu protiv nezakonito stečene imovine i doprinijeti unapređenju profesionalnih, znanstvenih i stručnih kompetencija.

Bašić i Duma su istakli da Memorandum postavlja temelje za dugoročnu saradnju koja će donijeti značajne benefite, uz poštovanje načela ravnopravnosti, transparentnosti i uzajamne odgovornosti. Saradnja će biti proširena i na međunarodni nivo, uključujući rad s međunarodnim organizacijama i fondovima.

Memorandum stupa na snagu odmah po potpisivanju, a strane su se dogovorile da će redovno održavati sastanke kako bi osigurale njegovu uspješnu provedbu.

- Vjerujemo da će ova saradnja donijeti značajne rezultate u borbi protiv korupcije i upravljanju oduzetom imovinom, čime će se ojačati povjerenje javnosti u naše institucije - zaključio je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.