ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković s ambasadorom Meksika o saradnji između dvije zemlje i evropskom putu BiH

Ambasador je istaknuo opredijeljenost Meksika daljem doprinosu unapređenja političkog dijaloga i sveukupne saradnje dvije zemlje

S današnjeg sastanka. MVP BiH

E. Ć.

15.8.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 15. avgusta 2024. godine sa ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beogradu Karlosom Isaurom Feliksom Koronom (Carlos Isaur Felix Corona).

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Sjedinjenih Meksičkih Država, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, evropskim integracijama te regionalnim odnosima. Ocijenjeno je da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski te da ima prostora za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje, sa naglaskom na oblast ekonomije.

Konaković s ambasadorom Meksika. MVP BiH

- Ministar Konaković informirao je ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država o evropskom putu Bosne i Hercegovine i napretku koji je naša zemlja ostvarila od kada je formirano aktuelno Vijeće ministara. Naglasio je ekonomske prednosti euroatlantskih integracija za BiH, koje predstavljaju šansu za razvoj i napredak zemlje.

Ambasador je istaknuo opredijeljenost Meksika daljem doprinosu unapređenja političkog dijaloga i sveukupne saradnje dvije zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ugovornim odnosima između dvije zemlje, saradnji na multilateralnom planu, viznoj liberalizaciji, značaju posjeta na visokom nivou te aktuelnim geopolitičkim temama - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.