OTVORENO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za "Avaz": "Južna interkonekcija" je naš strateški interes

Nekad su u administraciji SAD govorili da je to interes Amerike, a ja sam vrlo jasno rekao da je to interes hrvatskog naroda i BiH, kaže Čović

Čović: Treba nam unutrašnja stabilnost. Avaz

Alen Bajramovic

15.8.2024

Ponovno zavrtanje ventila na plinovodu između "Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo u prvi plan je vratilo potrebu izgradnje "Južne interkonekcije“.

Osim što bi BiH smanjila ovisnost o ruskom plinu, izgradnja ovog plinovoda onemogućila bi slične ucjene u budućnosti. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže za "Avaz“ da je "Južna interkonekcija“ strateški interes.

Sve ostaje

- Nekad su u administraciji SAD govorili da je to interes Amerike, a ja sam vrlo jasno rekao da je to interes hrvatskog naroda i BiH, a, naravno, prije svih, nas u FBiH. To ostaje. Ne treba nas podsjećati na jedan događaj iz loše poslovne saradnje između dva plinska distributera - kaže Čović.

Podsjeća da se radi o projektu od čije realizacije nas dijele godine tokom kojih ćemo imati izazove koje imamo sada, ali da je potrebno iskoristiti dobru volju Hrvatske, koja mora izgraditi 70 kilometara plinovoda od Dugog Polja do Imotskog.

- Strateški nam je interes imati snabdijevanje iz još jednog pravca, ali onda se mora realno sagledati interes hrvatskog naroda u BiH. Pogotovo što taj krak dolazi preko Hrvatske. Na tome ćemo intenzivno najesen raditi - naglašava Čović.

HDZ BiH insistirao je da nositelj projekta bude nova kompanija sa sjedištem u Mostaru, ali Čović pojašnjava da je novo ili zajedničko preduzeće stvar dogovora, a prostora za kompromis ima.

- To ne bi trebao biti teret, bitno je da je to javno preduzeće kojim će upravljati Vlada FBiH. Mislim da moramo ostaviti ozračje koje jamči osjećaj, pa i tu ako hoćete, jednakopravnosti konstitutivnih naroda. S obzirom na to da ovaj plinovod prolazi kroz područja u kojima dominantno žive Hrvati - zapadnu Hercegovinu, Hercegbosansku županiju, pa i dio HNK i središnje Bosne, mislim da možemo naći zajednički jezik na način kako smo usvojili i sve druge energetske projekte u BiH, a opet da sačuvamo do kraja neovisnost o bilo kome ko nas sutra može uvjetovati. Ohrabrujem kolege da se rasterete pritiska koji je išao do sada, da to mora biti ovako ili onako. Kompromis je moguć i uvjeren sam da ćemo ga naći - ističe Čović.

Optimista je i u pogledu nastavka evropskog puta, nakon perioda koji naziva zatišjem. Kaže da će i sama predizborna kampanja tražiti od vlasti da naprave jasan rezultat.

- Potpuno sam uvjeren da ćemo u desetom mjesecu do kraja intenzivirati sve aktivnosti - Reformsku agendu i obaveze koje smo preuzeli, a nismo ih do kraja realizirali. Ovo ljetno zatišje neka ostane kao takvo, treba nam unutarnja stabilnost, vrijeme izbora donosi živost, ali sam uvjeren da ćemo odmah nakon izbora krenuti vrlo dinamično s puno zakona koji su ostali da se riješe - kaže Čović.

Puna saradnja

Većina na državnom nivou ima mnogo slabosti, kaže Čović, ali ih previše ne želi isticati u medijima. Na nedavnom sastanku s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem iskazao je spremnost za punu saradnju, novi sastanak najavljuje za kraj mjeseca, a prisustvovat će mu svi učesnici petorke u vlasti.

- Precizno ćemo definirati za svaki mjesec šta je raditi Vladi FBiH, i jednom i drugom Domu. Mislim da ćemo praktično pokazati, čak i dok traje izborna kampanja, da se na razini FBiH može normalno raditi. Ohrabren sam razinom dogovora koji imamo. Ponekad to izgleda sporo, ali sam uvjeren, bez obzira na sve naše slabosti i složenost tog partnerstva, da ćemo najesen napraviti pozitivan iskorak - kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ključna tema

Izborni zakon ostaje ključna tema, ali se toga neće doticati prije oktobra. Čović smatra da se ovo pitanje dovoljno dugo odlagalo.

- Dvije godine će nam ostati do općih izbora i do tada moramo riješiti ključna pitanja. Rasteretiti se toga, jer opterećuje i mnogo drugih odnosa. Za nas je to prioritet. Vjerujem da ćemo naći sklad, uz potporu prijatelja iz međunarodnih institucija, te da će to definitivno ostati tema koja je negdje u autu, koju smo završili i na duže vrijeme riješili - kaže Čović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.