ZDRAVSTVO

ZDK: Epidemiološka situacija još nepovoljna, stagnacija broja zaraženih morbilima

Dobro je što se nastavlja stagnacija rasta morbiditeta

Aida Salčinović. Fena

FENA

16.8.2024

Mjesec nakon proglašenja epidemije morbila u Zeničko-dobojskom kantonu, uprkos stagnaciji rasta morbiditeta i povećanja broja vakcinisane djece, epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna - potvrdila je Feni ministrica zdravstva tog kantona Aida Salčinović.

Ukupno je, od početka godine te zaključno s jučerašnjim danom, u tom kantonu evidentirano 1.458 zaraženih morbilama. Najviše je prijavljenih slučajeva u Zenici- 662, zatim Kaknju 479, Visokom 210 i Zavidovićima 74.

- Uočava se broj porasta vakcinisane djece - prosječno oko 140 na sedmičnom nivou, ali je procent vakcinisanih još nedovoljan za sticanje kolektivnog imuniteta pa ponovo apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju djecu. To je u svemu najvažnije i jedini način da se suzbije epidemija. Dobro je što se nastavlja stagnacija rasta morbiditeta – kaže ministrica Salčinović, koja napominje kako je reproduktivni broj i dalje veliki te iznosi 42,1.

Prema podacima, od početka godine pa do polovine avgusta vakcinisano je 47 posto djece iz cijele populacije, a u istom je periodu revakcinisano ukupno 72 posto djece. Vakcinacija ostalih dobnih skupina u istom periodu iznosila je 61 posto, a revakcinacija te dobne skupine 24 posto.

Evidentiran je i kontinuirani pad te u posljednjih sedam dana samo jedan novi slučaj velikog kašlja (pertussisa), na području Kaknja, za koji reproduktivni broj iznosi 7,6.

Od početka godine evidentirana su ukupno 193 slučaja velikog kašlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.