VELIKA BORBA

Požar na Zelengori sve manji po površini i intenzitetu, helikopteri trenutno gase požar u Bileći

Požar u mjestu Podgorje, općina Bileća, je lokalizovan. Na Bukovoj glavi u mjestu Krstače-Granica vatra i dalje gori

Helikopterski servis RS. Fena

FENA

16.8.2024

Požar na Zelengori, s kojim helikopteri i ljudstvo već osam dana vode borbu, postepeno se povlači i sve je manji po površini i intenzitetu - rečeno je za Fenu iz Republičke uprave civilne zaštite.

Plan je da se danas na manjim žarištima u kanjonu Sutjeske, 2-3 kilometra od Tjentišta s desne strane puta Foča – Gacko, opet djejstvuje s tri helikoptera iz RS i Srbije, dok će s tla djelovati vatrogasci iz Foče, Ilidže, radnici Nacionalnog parka (NP) „Sutjeska“, pripadnici civilne zaštite, Spasilačke službe „Volf“ iz Foče.

Požar u mjestu Podgorje, općina Bileća, je lokalizovan. Na Bukovoj glavi u mjestu Krstače-Granica vatra i dalje gori.

- Odbranjene su kuće Milićevića. U selu Simijova požar je aktivan i pod kontrolom. Jučer su na požare u Bileći djejstvovala tri helikoptera, na terenu su borbu s vatrom vodili vatrogasci, pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, šumari i mještani. Na planini Baba požar je aktivan na nepristupačnom terenu, prati se i ne prijeti domaćinstvima - preciziraju u Civilnoj zaštiti RS.

U općini Gacko aktivni požar na lokalitetu Ribarevo, kako kažu, ne ugrožava naseljena mjesta.

Vatrogasci prate požar na Bitunji koji iz općine Ljubinje prelazi na teritoriju Berkovića i kreće se prema Suvavića kanjonu. Vatra je na nepristupačnom terenu i nema ugroženih domaćinstava.

- Intervencija vatrogasaca zabilježena je na Crvenim stijenama u općini Višegrad na gašenju veće površine niskog rastinja i šume. Požar je lokalizovan. Prati se i šumski požar na području brda Panos. Vatrogasne akipe su na terenu - dodaju u Republičkoj civilnoj zaštiti RS.

U RS u protekla 24 sata registrovano je još 14 ugašenih požara u Donjoj Čađavici, Magnojeviću, Amajlijama, Šepku, Ćeliću, Prevraću, Dugoj njivi, Košutici, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Trebinju, Nevesinju. Vatra na deponiji smeća u Karakaju je ugašena.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić potvrdio je da helikopter Helikopterskog servisa RS i dva helikoptera MUP-a Srbije na području Bileće od jutros gase požare i sprečavaju dalje širenje požarišta na ovim područjima. Poslije toga se prebacuju na Tjentište.

- Prioriteni zadatak je spašavanje ljudskih života i čuvanje imovine i domaćinstava stanovništa na požarima ugroženim područjima - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.