JAČANJE SARADNJE

Ambasador Rumunije posjetio USK: Razgovori o saradnji u turizmu i obnovljivim izvorima energije

Naša zemlja se nešto kasnije priključila Evropskoj uniji, imamo mnogo iskustva u tom procesu - izjavio je ambasador Pacuretu

Ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini. Fena

FENA

26.8.2024

Ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Pacuretu boravio je u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu gdje se sastao s premijerom Kantona Nijazom Hušićem i predsjedavajućim Skupštine Zikrijom Durakovićem. Posjeta je bila prilika za razgovore o uspostavljanju i jačanju saradnje između ovog dijela BiH i lokalnih zajednica te privrednika iz Rumunije, s posebnim naglaskom na razvoj turizma i potencijala obnovljivih izvora energije.

Ambasador Pacuretu je kazao da Rumunija želi pomoći BiH na putu ka priključivanju Evropskoj uniji.

- Naša zemlja se nešto kasnije priključila Evropskoj uniji, imamo mnogo iskustva u tom procesu. Dobro znamo kako je članstvo utjecalo na transformaciju naše zemlje. Stoga smo razgovarali o tome kako možemo pomoći BiH na njenom putu ka EU. Osnovni cilj ove posjete je ostvarivanje kontakta s lokalnim vlastima. Možda već znate da je rumunski grad Rešica pobratim s Bihaćem i ono što želimo je poboljšati bilateralnu saradnju, posebno u oblasti ekonomije, te povezati privrednike i zainteresirane za bilateralne investicije. Razgovarali smo i o turizmu i energetici, koji su važni za obje naše zemlje, izjavio je ambasador Pacuretu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić izrazio je zadovoljstvo produktivnim razgovorima s rumunskim ambasadorom, ističući da su pokrenute važne teme vezane za saradnju između Kantona i Rumunije.

- Razgovarali smo o svim temama koje se tiču saradnje između nas i Rumunije, te o mogućnostima potpisivanja sporazuma za određene vidove saradnje u oblasti turizma i energetike. Naš kanton je interesantan za obnovljive izvore energije, a razmijenili smo i iskustva vezana za procese tranzicije i pristupanja BiH Evropskoj uniji. Ovo je bio koristan sastanak koji će rezultirati našom budućom saradnjom na različitim poljima, istakao je premijer Hušić.

Dodao je kako je ambasador Pacuretu primijetio da se Unsko-sanski kanton vizuelno ne razlikuje od evropskih zemalja, ističući ljepotu prirode i gostoljubivost stanovnika koji, prema njegovim riječima, u potpunosti pripadaju evropskoj porodici. Zbog toga Rumunija želi pružiti podršku BiH na njenom putu ka priključenju EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.