ODLUKE

Prosvjetari najavili štrajk, Vlada HNK odgodila početak školske godine

Prekid nastavnog procesa najavljen za 4. septembar

S jedne od protestnih šetnji: Traže više plaće. Avaz

Meliha Smajkic

27.8.2024

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj je sjednici donijela odluku o odgodi početka nastave u osnovnim i srednjim školama za sedam dana.

Vlada je, rečeno je, odluku donijela zbog iznimno visokih temperatura, a koje se najavljuju i za početak septembra.

- Zahtjev za odgodu početka nastave Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta uputili su i aktivi ravnatelja/direktora osnovnih i srednjih škola u HNK.

U skladu s danas usvojenom odlukom nastava u svim osnovnim i srednjim školama u HNK započet će 9. septembra 2024. godine - rečeno je iz Vlade HNK.

Zanimljivo je da je ova odluka dolazi uoči najavljenog generalnog štrajka u svim školama u HNK.

Name, školska godina u HNK je trebala započeti 2. septembra, a za 4. septembar je najavljen štrajk i u osnovnim i srednjim školama.

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNK generalni štrajk su najavili još u maju, kada su Kantonalnoj vladi, praktično, dali rok za ispunjenje njihovih zahtjeva do početka nove školske godine.

Od resornog ministarstva i Vlade HNK su zahtijevali povećanje plaće od 30 posto kroz koeficijente, isplatu jednokratne novčane pomoći prema Uredbi Vlade F BiH te isplatu pravomoćnih sudskih presuda, a nekoliko puta su održali protestne šetnje.

Iz Vlade HNK su nedavno, nakon što su im sindikati uputili prijedlog za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora, istakli da ne postoje razlozi za pokretanje štrajka kao ni procedure za formiranjem mirovnog vijeća, budući da, kako su naveli, ispunjavaju svoje obaveze iz važećih kolektivnih ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.