POMOĆNIK BLINKENA

Obrajan: Svi koji pružaju podršku sankcionisanima mogu biti podložni sankcijama

Istakao je da Sjedinjene Države o sankcijama ne govore unaprijed

Džejms Obrajan. Avaz

N. H.

27.8.2024

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms Obrajan (James O'Brien) poručio je da SAD ne govore o sankcijama unaprijed i stavio do znanja ko bi se mogao naći na listi sankcionisanih. 

- Suština je da se o sankcijama ne govori unaprijed, u smislu planova u vezi sa njima. Ono što mi želimo je da vlada funkcioniše, kako državna tako i entitetske i da se javni novac troši učinkovito za javno dobro i da vidimo da takvo stanje pozitivno utiče na građane. U tim takvim uslovima i sa tim postignućima sankcije bi prestale - naveo je Obrajan u intervjuu za Capital.ba.

Istakao je da Sjedinjene Države o sankcijama ne govore unaprijed, te da svi ko pružaju materijalnu podršku određenoj sankcionisanoj osobi su podložni mogućim sankcijama. 

 O optužbama vlasti RS da Ambasada SAD-a prijeti bankama, sprečava zaduživanje u inostranstvu i da su uzrok teške ekonomske situacije, Obrajan je kazao da mu se čini da Vlasti RS žele okriviti nekog drugog za ono što su učinili.

- Ono što je ambasada SAD-a uradila jeste da je objasnila bankama rizike u okviru postojećih sankcija. Mi radimo takvu istu stvar u zemljama širom svijeta a samo se u Banjoj Luci optužuje ambasada SAD-a za njihovu ekonomsku situaciju. Sankcije podrazumijevaju da se ne može koristiti naš sistem za koruptivne aktivnosti - naveo je Obrajan. 

Pomoćnik američkog državnog sekretara je naveo da sankcije poručuju da ne žele da određena ponašanja, poput korupcije, koriste dolar. 

- Mi smo ti koji odlučuju ko može da koristi naš sistem. Iznenađen sam što čujem za druge posljedice koje ste naveli. Čini mi se da je to ipak uzrokovano nečim drugim. Volio bih znati više o tome. Iznenađen sam što čujem da se ljudima ne može platiti - poručio je Obrajan.

Pojasnio je da nema diskriminacije u pogledu sankcija.

- Nama je stalo da se javno dobro ne troši na bogaćenje osoba koje pripadaju njihovim porodicama, prijateljima, strankama. SNSD je vladajuća stranka u entitetu i ima pristup resursima i očekivano je da na taj način imaju više prilika da počine ono zbog čega im se uvode sankcije. To je i zbog uloge koju imaju u Vladi RS-a, a ne zato što mi biramo jednu stranku u odnosu na drugu - zaključio je Obrajan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.