PRESS KONFERENCIJA

Federalni ministar zdravstva Rimac: Otvoreno novo poglavlje u razvoju transplantacijske medicine u BiH

Pacijentu Aldinu Hajdareviću želim dobro zdravlje i da čuva novo srce, kazao je

Doktor Rimac: Posebno hvala porodici donora. E. Tihak / Avaz

E. Tihak - Dž. Vilajet

28.8.2024

 

Na današnjoj press konferenciji KCUS-a povodom prve uspješne transplatacije srca Aldinu Hajdareviću, obratio se federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac.

- Čast mi je da danas mogu biti na ovoj press konferenciji i čestitke Kliničkom centru na uspješno obavljenoj prvoj transplataciji srca čime je otvoreno novo poglavlje u razvoju transplantacijske medicine u BiH. Pacijentu Aldinu Hajdareviću želim dobro zdravlje i da čuva novo srce. Također, želim istaknuti da sve to ne bi moglo biti moguće bez predanog rada tima Kantonalne bolnice Zenica, najuspješnije donatorske bolnice koja je u posljednjih 10 godina imala značajne rezultate - kazao je Rimac.

Istaknuo je da posebna zahvala ide porodici donora koji su svojim nesebičnom odlukom doniranjem podarili novi život. Ova operacija je označila početak novog transplantacijskog programa u FBiH.

- Transplatacija je rezultat višegodišnjeg rada i edukacije te osiguranja svih uvjeta potrebnih za neometan rad, što je u konačnici rezultiralo prvom transplantacijom srca te ona nije moguća bez visokoeduciranog kadra. Još jednom upućujem iskrene čestitke Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Kantonalnoj bolnici Zenica i svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u prvoj transplataciji srca - kazao je Rimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.