BROJNI OGLASI

Pred početak akademske godine: Studenti muku muče u potrazi za smještajem

Obična garsonijera se ne može unajmiti ispod 350-400 maraka, a na pojedinim lokacijama u Sarajevu te cijene su i više, kaže Ljajić

Studenti: Nerijetko se udružuju. Avaz

Meliha Smajkic

29.8.2024

Nova akademska godina je na pragu i brojni studenti su u potrazi za smještajem. Ipak će ih veći broj dobiti "krov nad glavom“ u nekim od studentskih centara i domova, ali ti kapaciteti su prilično ograničeni i mnogi su prisiljeni tražiti stan "pod kiriju“.

Što jeftinije

Tako su društvene mreže preplavljene oglasima u kojima studenti tragaju za smještajem, pri čemu gledaju da prođu što jeftinije. Uz to što traže da su što bliže fakultetima na kojima se školuju i koje su upisali, djevojke i mladići nerijetko postavljaju i iznos najma koji su spremni izdvojiti.

- Tražim manji stan, za studenticu, do 400 KM plus režije, poželjno je da ima klima-uređaj. Potražujem manji stan u okolini Medicinskog fakulteta u Sarajevu, do 400 KM - stoji u pojedinim oglasima. Gotovo svima je zajedničko to da iznos za najam ne prelazi cifru od 450 KM.

S druge strane, najmodavci traže puno veće iznose. Naprimjer, garsonijera na Otoci u Sarajevu od 34 kvadrata nudi se za cijenu od 550 KM plus režije, isto kao i stan od 30 kvadratnih metara na Stupu.

Slične su cijene iznajmljivanja u Mostaru i Banjoj Luci, pa mnogi mladi traže cimere kako bi podijelili troškove stanarine i režija.

Da je u posljednje vrijeme povećana potražnja za najmom stanova, potvrdio nam je Spaho Ljajić, vlasnik agencije za nekretnine.

- Najveća potražnja u Sarajevu je od Otoke pa nadalje, uključujući i Stup. Uglavnom, stanove traže zajedno po dva ili tri studenta, jer su najamnine značajno skočile. Obična garsonijera se ne može unajmiti ispod 350-400 maraka, a na pojedinim lokacijama te cijene su i više - kazao nam je Ljajić.

Još raste

Smatra da će, ako se nastavi trend "stan na dan“ i ako ne dođe do značajnije gradnje, cijene najamnina još rasti.

- Tu je računica jednostavna. Ako se „stan na dan“ iznajmljuje po cijeni od 100 KM dnevno, za mjesec je to 3.000 KM. Logično je kako je to isplativije nego iznajmiti stan po cijeni od 600 KM mjesečno - rekao nam je Ljajić.

Prazni stanovi

- Činjenica je da veliki broj stanova koji su u vlasništvu firmi, općina i slično zjape prazni. Sad se u Sarajevu priča o porezu na prazne stanove. Činjenica je da mnogi privatnici imaju takve stanove, ali ih imaju i općine i firme, od kojih značajan broj nije useljiv. Pa neka takve prvo riješe - rekao je Lja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.