SARAJEVO

Utvrđen Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca nepravilnosti u FBiH

Ovim zakonom uređuje se zaštita prijavilaca nepravilnosti u Federaciji BiH, postupci prijave nepravilnosti

Vlada Federacije BiH. Fena

FENA

29.8.2024

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca nepravilnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Zaštita prijavilaca

Ovim zakonom uređuje se zaštita prijavilaca nepravilnosti u Federaciji BiH, postupci prijave nepravilnosti, opseg zaštite prijavilaca nepravilnosti, postupci zaštite prava prijavilaca nepravilnosti, obaveze subjekata na koje se ovaj zakon odnosi, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu prijavilaca nepravilnosti.

Svrha ovog zakona je osiguravnje učinkovitog sistema zaštite prijavilaca nepravilnosti od bilo kojeg oblika ugrožavanja ili povrede prava prijavilaca i drugih osoba koje, u skladu s ovim zakonom, uživaju zaštitu, koja bi mogla biti u vezi sa prijavom nepravilnosti kojima se povređuje javni interes, uključujući i prijavu nepravilnosti koja se odnosi na poduzimanje koruptivnih radnji, kršenje ljudskih prava, kao i zloupotrebu službenih ovlasti ili službenog položaja.

U skladu sa ovim zakonom, prijava nepravilnosti u Federaciji je otkrivanje informacija o povredi prava koja se odnosi na javnu nabavku, finansijske usluge, proizvode i tržišta, sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, sigurnost i usklađenost proizvoda, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, sigurnost hrane i hrane za životinje, zdravlje i dobrobit životinja, javno zdravlje, zaštitu potrošača, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, te sigurnost mrežnih i informacijskih sistema, uključujući i informacije o korupciji, kršenju ljudskih prava, zloupotrebi službenih ovlasti ili službenog položaja.

Donošenje zakona

Kako je navedeno u obrazloženju, razlozi za donošenje zakona ogledaju se u činjenici da u Federaciji BiH ne postoje pravni, a niti institucijski mehanizmi kojima bi se osigurala efikasna zaštita prijavilaca nepravilnosti.

Također, predlagač, između ostalog, u obrazloženju navodi da je u Mišljenju (Avis) Evropske komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji definirano 14 prioriteta koje je BiH dužna ispuniti u kontekstu procesa evropskih integracija. U oblasti vladavine prave kao jedan od prioriteta određeno je jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući i protiv pranja novca i terorizma, između ostalog i putem usvajanja i provođenja propisa o sukobu interesa i zaštiti prijavilaca nepravilnosti.

Relevantni pravni okvir EU sa kojim BiH ima obavezu uskladiti domaće zakonodavstvo je Direktiva (EU) 2019/1937 Evropskog parlamenta i Vijeća o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije. Obrađivač se prilikom pripreme zakona rukovodio principima i terminologijom propisanim Direktivom, te se ovim propisom stvara pravni osnov za modernu i djelotvornu zaštitu prijavilaca nepravilnosti koji u radnom okruženju nakon prijave nepravilnosti nerijetko budu izloženi različitim štetnim radnjama (otkaz ugovora o radu, nemogućnost napredovanja, premještaj, mobbing, posredna i neposredna diskriminacija i drugo) koje radnje se prema prijaviocima nepravilnosti poduzimaju iz osvete. Ovim zakonom se zakonodavstvo Federacije BiH djelimično usklađuje sa ovom direktivom, pri čemu se potpuna usklađenost očekuje u nastavku procesa pridruživanja BiH u punopravno članstvo EU, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.