KANTONALNI SUD SARAJEVO

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude bivšoj ministrici

Tužilaštvo se žalilo na bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostepenoj presudi

Zora Dujmović na jednom od ranijih ročišta. BIRN BiH

Detektor

29.8.2024

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, dok je Odbrana zatražila potvrđivanje prvostepene presude.

Tužilaštvo se žalilo na bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostepenoj presudi kojom je Dujmović u julu prošle godine oslobođena optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine.

“Presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, prije svega o umišljaju“, kazala je tužiteljica Aida Bešlija, iznoseći žalbu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Ona je rekla da su u žalbi detaljno elaborirani navodi u pogledu ocjene iskaza svjedoka u prvostepenoj presudi.

“Predlažemo da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, ili eventualno da se presuda preinači“, kazala je Bešlija.

Odbrana smatra da žalba Tužilaštva treba biti odbačena, jer je Prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku. Branilac Faruk Hadžić kazao je da je Tužilaštvo dokazivalo neosnovanost svojih optužbi i da nisu izvedeni dokazi o tome kada je i kome optužena dala instrukcije u vezi zapošljavanja savjetnika.

“Tužilaštvo je od početka postupka lutalo kada je u pitanju sam umišljaj, sa direktnog prešlo je na eventualni umišljaj“, kazao je Hadžić.

On je napomenuo da je Odsjek za opšte i pravne poslove u Ministarstvu zadužen da provjeri da li kandidati ispunjavaju uslove i da se ne mogu prihvatiti iskazi svjedoka iz tog odsjeka da to nisu činili, jer je takva bila praksa za vrijeme ranijih ministara.

“Dujmović je potpisala rješenja jer je mislila da su ispunjeni uslovi. Niko nije sugerisao da ova lica ne ispunjavaju uslove“, rekao je branilac.

Opštinski sud u Sarajevu u prvostepenoj presudi oslobodio je Dujmović optužbi da je svjesno propustila utvrditi da li četiri osobe ispunjavaju uslove za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru potpisala rješenja o njihovom postavljenju.

Dujmović nije prisustvovala žalbenoj sjednici.

Vijeće Kantonalnog suda će naknadno donijeti odluku o žalbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.