REAKCIJA ZA "AVAZ"

Mioković: Šta god da su Nikšić i Čović eventualno dogovorili neće ići na dnevni red Parlamenta

Naglasio je kako ovo nije ni na koji način rušenje trojke, nego upravo suprotno

Dragan Mioković. Anadolija

E. Ć.

29.8.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković rekao je da na dnevni red Parlamenta neće ništa ići od onoga što su u Konjicu danas dogovorili lideri SDP-a i HDZ-a BiH Nermin Nikšić i Dragan Čović.

Sporne teme

- Naša stranka i ja lično podržavamo svaku vrstu razgovora jer smo uvjereni da se samo kroz razgovor može doći do dogovora.

S tim u vezi podržavamo bilateralne sastanke unutar državne koalicije i procjenjujemo da se ovaj današnji sastanak između gospode Nikšića i Čovića može tako smatrati - bilateralni sastanak dva lidera.

Naša stranka nije pozvana na ovaj sastanak. Nemamo problem s tim, ali u najavi sastanka su spomenute teme, procjenjujemo, iz apsolutne nadležnosti Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U medijima je uoči sastanka objavljeno da će se razgovarati o izbori Upravnog odbora RTV FBiH, revizora, spominjana je južna interkonekcija..., to su pitanja koja moraju proći Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Prema Poslovniku Predstavničkog doma, kojim ja predsjedavam, samo je predsjedavajući ovlašten da sačinjava dnevni red za sjednicu Parlamenta. S tim u vezi ništa od onoga što su eventualno dogovorili, ako su o tome razgovarali, gospoda Nikšić i Čović, neće biti uvršteno u dnevni red Predstavničkog doma prije nego što gospodin Nikšić sa čelništvom Naše stranke prenese šta je razgovarano i dogovarano, dok mi ne donesemo naš stav - rekao je Mioković za "Avaz".

Ojačati ideju trojke

Naglasio je kako ovo nije ni na koji način rušenje trojke, nego suprotno.

- Naša stranka je definitivno vezivno tkivo trojke i mi na ovaj način samo ukazujemo da politički dogovori moraju biti poštovani, mislim na političke dogovore unutar trojke. 

Mi na ovaj način samo želimo da ojačamo tu ideju trojke - zajedničkog djelovanja i dogovaranja i to je suština - poručio je Mioković za "Avaz".

Podsjetimo, poslije održanog sastanka oglasio se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Danas su delegacije SDP BiH i HDZ BiH u Konjicu održale sastanak na kojem smo razgovarali o funkcionisanju parlamentarne većine na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Uz zajedničku ocjenu da je većina stabilna i funkcionalna, dogovorili smo korake na daljoj dinamizaciji procesa i rješavanju svih važnih pitanja iz nadležnosti Federacije.

O ubrzanoj realizaciji važnih infrastrukturnih procesa najbolje svjedoči i skoro otvaranje nove dionice autoputa u dužini od 11 kilometara - naveo je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.