OPĆINA TRNOVO

Agencija objavila detalje akcije na Bjelašnici: Preuzete skupocjene nekretnine Berila i ostalih

Radi se o pet apartmana

Federalna agencija. FAZUOI

FENA

30.8.2024

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u četvrtak su uz asistenciju Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine - Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo – Policijske uprave Trnovo preuzeli skupocjene nekretnine na Bjelašnici, općina Trnovo.

Oduzeo od osumnjičenih lica 

Te nekretnine je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem od 23. avgusta ove godine privremeno oduzeo od osumnjičenih lica u cilju osiguranja oduzimanja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena počinjenim krivičnim djelima „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „pranje novca“ i „udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u iznosu od oko 3.000.000 KM, te povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje.

Radi se o pet apartmana, i to: apartman broj 14 - novčane vrijednosti 160.931 KM, apartman broj 17 - novčane vrijednosti 283.753 KM, apartman broj 25 - novčane vrijednosti 212.000 KM i apartmani broj 32 i 33 - novčane vrijednosti 414.000 KM, kao i jednom parking mjestu i ostavi u vrijednosti 57.054 KM.

Imovinska korist

Kako se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će poduzeti sve potrebne mjere s ciljem očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

- To je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima, istakao je v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.