"AVAZ" SAZNAJE

Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za uhapšenog Ibru Berila i njegove saradnike

Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i prikriti dokaze

Ibro Berilo. Avaz / Općina Trnovo

E. Ć.

30.8.2024

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora za još dva mjeseca osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanoviću.

Ovu informaciju za portal "Avaza" potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

- Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je Bavčić.

Berilo je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice i nalazi se u pritvoru u KPZ-u Zenica. Osumnjičen je za primanje mita i zloupotrebu položaja.

Iako slovi za najbogatijeg načelnika, s brojnim nekretninama u svom vlasništvu, Berilo je, što je utvrdilo Tužilaštvo KS, sakrio apartman u hotelu "Aroma" na Bjelašnici, koji je dobio na poklon. 

Istragom je, također, utvrđeno da se na računu njegove supruge nalaze stotine hiljada maraka, koje su blokirane. Sve je to novac koji je Berilo bio dužan prijaviti, a nije. O svemu je ranije obaviješten i Ured za borbu protiv korupcije KS.

Po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu i naredbi Tužilaštva KS na Bjelašnici je jučer izvršena velika policijska akcija, kojom se oduzima imovina osumnjičenim u akciji "Incitat".

Bonus video:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.