"AVAZ" SAZNAJE

Varalica iz Goražda: Opskurni Muhamed Ramović upisao FPN s jadnim prosjekom 6,19, a morao imati 8, čeka se poništenje lažne diplome

Dodiplomski studij je stekao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini na odsjeku za orijentalistiku

Muhamed Ramović. Avaz

31.8.2024

Bivši gradonačelnik Goražda, aktuelni zastupnik u Skupštini BPK i kandidat NES-a za gradonačelničku funkciju Muhamed Ramović, poznatiji po nadimku „Rambo“, kako saznaje „Avaz“ mogao bi ostati bez diplome.

Kako saznajemo Inspektorat prosvjetne inspekcije KUIP je zaprimio prijavu da Muhamed Ramović nije ispunjavao uslove za prijem na drugi ciklus studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga je izvršen nadzor i utvrđeno je da je 2005. godine, kada se Ramović upisivao na fakultet na snazi bio zakon koji je precizirao da će fakulteti svojim internim aktima urediti način upisa na drugi ciklus studija. Na Fakultetu političkih nauka je to bilo regulisano na način da je bilo potrebno da bude prosjek na dodiplomskom studiju najmanje osam (8).

Uvidom u njegovu dokumentaciju koja je utvrđena tokom aplikacije utvrđeno je da on nema potreban prosjek, nego mizernih 6,19, koje je stekao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini na odsjeku za orijentalistiku.

Mizeran prosjek. Avaz

U vrijeme inspekcijskog nadzora koji je izvršen već postoji jasno propisana procedura na koji način Senat i rektor Univerziteta postupaju u ovakvim slučajevima, a to je da neko nije ispunio uslove za upis ili nije položio ispite.

Inspekcija se nakon toga obratila rektoru i Senatu, no nije dobila nikakvu reakciju. Nakon toga je Inspekcija donijela Rješenje kojim se traži da provedu proceduru u skladu sa Statutom Univerziteta, a to podrazumijeva i formiranje Komisije, koja će utvrditi sve okolnosti.

Statut jasan. Avaz

Uslijedila je i žalba Ministarstvu za visoko obrazovanje na takvo rješenje, a Ministarstvo je odbilo žalbu kao neosnovanu.

U julu iz Senata stiže autentično tumačenje Člana 283. Statuta, koji je sasvim jasan i kaže „Da će se poništiti diploma imaoca diplome koji nije ispunjavao uvjete za upis“, gdje stiže potpuno suprotno tumačenje ovog člana.

Autotentično tumačenje. Avaz

Kako saznajemo, Inspekcija takvo rješenje neće prihvatiti i u slučajevima kada odu u kontrolu izvršenja Rješenja, oni mogu konstatovati da ono nije izvršeno, što će rezultirati kažnjavanjem Univerziteta u Sarajevu, odgovornog lica.

Ipak, ovaj slučaj je bitan i zbog jednog drugog puno poznatijeg slučaja, a to je Sebije Izetbegović, koja jednako nije ispunjavala uslove za upis na Fakultet, zbog čega je, potpuno opravdano, ostala bez diplome. Ko i zašto štiti Muhameda Ramovića i da li će on biti pokriće za Sebiju Izetbegović, ostaje nam da se vidi.

O pritiscima na Inspekciju dovoljno govori i to da je protiv inspektorice podnesena prijava.

Inače, varalica Ramović je postao poznat po tome što su se u njegovom mandatu gradile obaloutvrde na Drini mimo svih zakona i uprkos protivljenju i protestu građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.