NOVA PRAVILA

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Za dozvolu se plaća taksa od sedam eura, i to bankovnom karticom

Bit će potrebna aplikacija za unos brojnih podataka. Facebook

Meliha Smajkic

31.8.2024

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje, tako će od 10. novembra ove godine izgledati ulazak građana BiH i još oko 60 država u zemlje Evropske unije te Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koje su članice Šengenskog sistema.

Tog datuma će, naime, na snazi biti novi sistem ulaska i izlaska - Entry/Exit System (EES), koji je ustanovljen u novembru 2017. godine, a čija je primjena više puta odgađana.

Sedam eura

Također, polovinom naredne godine postat će operativan i Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će biti neophodan za građane zemalja koje trenutno imaju bezvizni režim s EU, a koji će morati putem interneta podnijeti prijavu za dozvolu za ulazak, uz plaćanje takse od sedam eura, i to bankovnom karticom. To uključuje i zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Japana.

Građani BiH, kako je rečeno iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom, moći će koristiti nove tehnologije koje se najavljuju. Na stranici ETIAS građani mogu dobiti sve potrebne informacije, a vjerovatno će u narednom periodu o novim pravilima izvijestiti i Granična policija BiH.

Prilikom prvog ispunjavanja prijave, kako je navedeno, građani će, uz pojedinosti o putnoj ispravi, morati unijeti svoje lične podatke, mail, broj telefona, detalje o nivou obrazovanja, trenutnom zanimanju, predviđenom putovanju i boravku u bilo kojoj od zemalja koje zahtijevaju ETIAS.

Također, u prijavi će se morati navoditi informacije o krivičnim osudama, prethodnim putovanjima u ratna ili konfliktna područja, kao i o tome je li osoba protjerana iz bilo koje zemlje. Kada neko podnosi zahtjev u ime druge osobe, morat će navesti svoje lične i kontakt podatke, ali i u kojem je svojstvu ili odnosu sa osobom za koju aplicira.

Dodatne provjere

- Kada neko podnosi zahtjev u vaše ime, morate da potvrdite da ste oboje potpisali izjavu o zastupanju. Dva puta provjerite da li su sve informacije unesene. Greške u aplikaciji mogu dovesti do kašnjenja ili čak uskraćivanja ovlaštenja - navedeno je.

Nakon što se naknada plati, podnosi se zahtjev, a većina aplikacija, kako stoji na stranici, obrađuje se u roku od nekoliko minuta, mada su moguća i kašnjenja u obradi, o čemu će građani biti obaviješteni. Također, mogu biti zatražene i dodatne informacije poput potvrde o rezervaciji hotela. ETIAS dozvola će važiti tri godine ili do zamjene pasoša.

Izuzeća od takse

Zanimljivo je da će od plaćanja takse za ETIAS biti oslobođeni podnosioci zahtjeva mlađi od 18 godina, oni stariji od 70 godina, članovi porodica građana EU. 

Također, naknadu neće plaćati članovi porodica državljana zemalja koje nisu članice EU, a koje imaju pravo da se slobodno kreću po zemljama EU.

Hitni medicinski tretman

Za hitni medicinski tretman, slučaj životne ugroženosti osoba i njihovih članova porodice ili prisustvo sahrani putnik popunjava ETIAS zahtjev za ograničenu dozvolu u kojoj navodi razlog putovanja i ona se daje isključivo za putovanje u određene zemlje EU i vrijedi 90 dana.

Osobe koje putuju avionom bit će provjeravane nakon slijetanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.