"AVAZ" SAZNAJE

Inspekcija češljala prostorije Univerziteta: Hoće li biti poništen izbor kompromitiranog Zaimovića?

Tarik Zaimović, koji je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu, iza sebe ima niz afera

Tarik Zaimović. Facebook

2.9.2024

Od izbora Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prošla su skoro dva mjeseca, no ova priča bi sada mogla dobiti novi zaplet.

Kako „Avaz“ saznaje, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dobila je nekoliko prijava u vezi sa sjednicom Senata na kojoj se birao novi rektor, odnosno da je izbor nezakonit.

Sudski registar

Oni su te prijave spojili u jedan predmet i, kako saznajemo, inspektori prosvjetne inspekcije su danas izašli na teren, odnosno u prostorije Senata Univerziteta u Sarajevu, te provjeravali sve navode.

Podsjetimo, Tarik Zaimović je na toj sjednici Senata imao 24 glasa, a Almira Hadžović-Džuvo 23, s tim da je jedan glas bio nevažeći.

Jedan broj prijava odnosio se na to da su glasali dekani koji nisu upisani u Sudski registar. Druge prijave odnose se na to da je Tarik Zaimović glasao za sebe kao član Senata, odnosno kao još aktuelni član Senata, dok Almira Hadžović-Džuvo nije imala tu mogućnost, jer nije članica Senata.

Prema navodima iz prijave, on kao kandidat, iako je član Senata, nije trebao imati pravo glasa. Ovo pitanje nije do kraja regulirano u zakonu, no postoji član koji navodi da je zabranjena diskriminacija, što je u ovom slučaju poprilično evidentno, s obzirom na to da je Zaimović tako u startu stekao prednost.

Presudio jedan glas

Ovo pogotovo dobiva na značaju kada se uzme u obzir da je na kraju samo jedan glas presudio izbor rektora.

Prije četiri godine se, također, vodila polemika da li Rifat Škrijelj ima pravo da glasa za sebe kao član Senata, ali je on tada sam odustao od te opcije, kazavši da nema smisla da neko u startu bude u prednosti.

Kako saznaje "Avaz" inspekcija je danas utvrdila da dva dekana koja su glasala nisu upisana u sudski registar te da je Zaimović glasao sam za sebe, dok Hadžović-Džuvo nije imala tu priliku. Ipak, kako nam je potvrđeno, još uvijek Inspekcija nije donijela odluku u tom predmetu, a što se može očekivati u narednim danima.

Ko je Zaimović?

Inače, Tarik Zaimović, koji je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu, iza sebe ima niz afera. Studirao je deset godina, stekao je zvanje asistenta s prosjekom 7,6, iako je za tu poziciju tražen minimalni prosjek 8. Zbog svojih radikalnih stavova i izjava koje je davao, dobio je otkaz u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.