U PREDSJEDNIŠTVU BIH

Novi šef Delegacije EU u BiH Luiđi Soreka predao akreditivno pismo

Ambasador Soreka je rekao da će posvetiti mandat jačanju partnerskih odnosa i približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u EU

Soreka predao akreditivno pismo Bećiroviću. Delegacija EU u BiH

N. H.

4.9.2024

Novi šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Luiđi Soreka (Luigi Soreca) predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao na početku ceremonije da su glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. 

Bećirović je naglasio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji, te da je u obostranom interesu proširenje Evropske unije.

- Historijski napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu ka Evropskoj uniji, prepoznale su najviše evropske institucije, dodijelivši Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine a zatim i odluku o otvaranju pristupnih pregovora u martu 2024. godine, ocijenio je predsjedavajući Bećirović. Također, Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak uskladivši stoprocentno vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije - dodao je predsjedavajući Bećirović.

Govoreći o daljim koracima ka Evropskoj uniji, predsjedavajući  Bećirović je istakao važnost usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa evropskim zakonodavstvom i daljim provođenjem reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

Ambasador Soreka je rekao da će posvetiti mandat jačanju partnerskih odnosa i približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji.

Tokom ceremonije, ambasador Soreka je naglasio:

- Smatram da je velika privilegija raditi u narednim godinama s ljudima ove zemlje i domaćim vlastima na približavanju zemlje članstvu u Evropskoj uniji. Ostvarivanje značajnog napretka na evropskom putu je najvažniji zajednički strateški cilj Bosne i Hercegovine, a u interesu je i Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Trenutni geopolitički kontekst učinio je proširenje prioritetom. Put ka članstvu je pred nama i apelujemo na domaće vlasti da iskoriste ovu istorijsku priliku da kontinuirano i konstruktivno rade na usvajanju reformi i usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, standardima i vrijednostima.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poželio je uspješnu diplomatsku misiju šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadoru Luiđiju Soreki, uz uvjerenje da će u narednom periodu doći do još značajnijih iskoraka i napretka na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.