RATNI ZLOČINI

Polaganjem vijenaca i misom u Grabovici obilježeno stradanje civila hrvatske nacionalnosti

Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, koja je s nepunih četiri godine ubijena u majčinom naručju, a najstarija je bio 87-godišnji Marko Mandić

Obilježavanje zločina u Grabovici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

9.9.2024

Polaganjem vijenaca i svetom misom danas je u Grabovici, mjestu između Mostara i Jablanice obilježena 31. godišnjica stradanja 33 civila hrvatske nacionalnosti.

Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, koja je s nepunih četiri godine ubijena u majčinom naručju, a najstarija je bio 87-godišnji Marko Mandić.

Taj užasni zločin nad nedužnim civilima u noći sa 8. na 9. septembar 1993.godine počinili su pripadnici Armije R BiH.

Nažalost, i na ovu, 31.godišnjicu porodice stradalih su ukazali na činjenicu da i dalje čekaju na pravdu i tragaju za istinom. Do danas je presuđeno samo petorici pripadnika Armije R BiH i to za pojedinačna ubistva. Pogotovo, bolna im je činjenica da ni danas nisu sahranili nijednu žrtvu, jer i dalju tragaju za posmrtnim ostacima 17 žrtava.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika „Grabovica 33" u izjavi za novinare je kazao da se gotovo ništa nije promijenilo u odnosu na prvu godišnjicu obilježavanja ovog mučnog zločina.

- Nismo pronašli posmrtne ostatke nijedne žrtve za kojima tragamo. To je žalosno, a vrlo dobro znamo ko je zločin napravio i kada. Sve znamo, ali, rezultate nikakve ne vidimo - rekao je Drežnjak.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovali su i predstavnici HNS-a BiH, izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, OSCE - a, kao i Udruženja civilnih žrtava Grada Mostara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.