SARAJEVO

Konferencija "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova": Važno zaustaviti odlazak medicinara

U okviru stručnog dijela konferencije, koja okuplja više od 150 stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, bit će govora o ključnim temama i izazovima

koneferencija javno zdravlje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
Anadolija

9.9.2024

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, otvorena je dvodnevna konferencija "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova", u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Ključne teme

U okviru stručnog dijela konferencije, koja okuplja više od 150 stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, bit će govora o ključnim temama i izazovima u zaštiti javnog zdravlja u FBiH. Kroz panele i stručna predavanja razgovarat će se o faktorima rizika za javno zdravlje, preventivno-promotivnim aktivnostima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, masovnim nezaraznim bolestima, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, javnozdravstvenim krizama, migracijama i imunizaciji.

Učesnici će se tokom skupa osvrnuti na važan jubilej koji je obilježen prošle godine, a to je 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac izjavio je da će ovaj skup pomoći da se sagleda sveukupno stanje javnog zdravlja u bh. entitetu Federaciji BiH.

- Vidjet ćemo gdje smo kada je u pitanju javnog zdravlje u proteklih 100 godina kako bi izvukli pouke i vidjeli gdje smo danas i šta trebamo činiti. Imali smo ratove i epidemije koji su utjecali na javno zdravlje, problemi s imunizacijom i druge teme o kojima treba govoriti i donijeti zaključak - rekao je Rimac, napominjući značaj Fonda solidarnosti za oboljele građane za koji kaže da ke najbitniji u ovom trenutku za liječenje svih bolesti koje su do sada tretirane. Kazao je da se bore da se u Fond solidarnosti ubrizga što više novca.

Odlazak radnika

Potom se dotakao i značajnog odlaska medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine u druge zemlje.

- Mladi kadrovi medicinske struke, što sa srednjom spremom što liječnika, odlaze vani gdje su bolji uvjeti. Mi moramo poboljšati ambijent, uvjete rada da ti ljudi osjete da im je kvaliteta života bolja u njihovoj zemlji nego u odlasku vani - rekao je Rimac.

Istakao je također da je lista čekanja pacijenata nešto što ne može shvatiti i prihvatiti, dodajući da je upravo Fond solidarnosti ključ rješenja.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić izjavio je da se javno zdravstvo pokazalo kao vrlo važna grana medicine, posebno nakon pandemije COVID-a.

- Tokom pandemije vidjeli smo koliko je važno da je naš zdravstveni sistem organiziran, što je zapravo pomoglo u boljem nošenju s pandemijom - rekao je Skočibušić, dodajući da je pandemija sada prošla, ali da su pred javnim zdravstvom novi izazovi zbog čega mora biti dodatno osnaženo, bolje organizirano i bolje kapacitirano.

- U Federaciji je proglašena epidemija ospica, a u pojedinim kantonima i velikog kašlja, što je zapravo teška situacija za nas, jer smo mislili da se radi o dobro kontroliranim cjepno preventabilnim bolestima ali zbog niskog cjepnog obuhvata, mi imamo danas njihovo izbijanje i dosad je preko 7.000 djece obolilo, a bilo je i smrtnih slučajeva, što nas dodatno zabrinjava - kazao je Skočibušić.

Naglasio je da su osigurali dovoljnu količinu vakcina i da nastoje dodatno promovirati važnost imunizacije kao ključnog elementa borbe protiv zaraznih bolesti.

Veliki rezultati

Primarijus doktor Fahrudin Kulenović podsjetio je da je fenomen javnog zdravstva institucionalno i kao termin nastao na ovim prostorima prije 100 godina.

- Kroz tih 100 godina bili su ogromni izazovi pred javnim zdravstvom, samo su se ti izazovi i neprijatelji narodnog zdravlja mijenjali, od nekadašnje tuberkuloze, sifilisa, velikog kašlja, dječije paralize i drugih, došli smo do AIDS-a, COVID-a, šekulacija oko vakcinacije, i šta sada možemo očekivati, možemo samo nagađati - rekao je Kulenović.

Istakao je da je u proteklih 100 godina javno zdravstvo u BiH postiglo velike rezultate.

- Mi u Bosni i Hercegovini možemo s radošću reći da smo pobijedili mnoge zarazne i nezarazne prijetnje narodu. Ali sada su izazovi pred javnim zdravstvom veći neko ikada - kazao je Kulenović.

Predstavnica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA) Marina Riđić istakla je da Populacijski fond UN-a ima za cilj da unaprijedi odgovor na sve potrebe javnog zdravlja širom svijeta u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

- Kada kažemo seksualnog i reproduktivnog zdravlja, mislimo na sve djevojčice i sve dječake od perioda adolescencije do kraja života, ali prije svega na trudnice, porodilje i mlade majke. Ono no šta smo posebno ponosni je tekući program HPV vakcinacije u Federaciji BiH koji predstavlja kamen tameljac za odgovor na potrebu prevencije i rane dijagnostike raka vrata maternice i svakako ćemo u narednom periodu nastaviti na prevenciji i zaštiti svih žena koje obole od raka dojke - rekla je Riđić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.