"NEUGODNI PODSTANARI"

Nakon sporne izjave: HDZ 1990 traži hitnu sjednicu i smjenu Džafera Alića

Nositelji javnih funkcija moraju biti primjer odgovornog ponašanja u javnom prostoru, naveli su, između ostalog, u reakciji

Iz HDZ-a 1990 reagovali na Alićevu izjavu. Screenshot / BIR - HDZ 1990

E. Ć.

9.9.2024

HDZ 1990 zatražio je smjenu Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA), nakon njegove izjave koja je izazvala oštre reakcije.

- Svjedoci smo vrlo neprimjerenog javnog djelovanja Alića, neprihvatljivog širenja nacionalne netrpeljivosti, vrlo ozbiljnog derogiranja Ustava HNK te to smatramo neustavnim djelovanjem i vrlo opasnim za buduće odnose, kako u našem kantonu, tako i BiH. 

Nositelji javnih funkcija moraju biti primjer odgovornog ponašanja u javnom prostoru, a naručito moraju biti čuvari ustava i zakona - naveli su iz HDZ-a 1990.

Iz HDZ-a su zatražili hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o Alićevoj smjeni.

Podsjetimo, Alić je na pitanje novinara televizije BIR o tome "da li smo mi možda podstanari u svojoj zemlji", rekao sljedeće:

- Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio.

Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene.

Ranije je reagovao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

- Nazvati nas "neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…" otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije - rekao je, između ostalog, Martinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.