ŠTA JE HALAL

Velić prozvao Pezića: Svinjska želatina može, a salavati ne mogu

Davno je ulema upozorila, kao što je šejh Karadawi, da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati, napisao je Velić

Elvedin Pezić i Muhamed Velić. Kolaž

D. H.

9.9.2024

Islamski influenser Elvedin Pezić u jednoj od svojih Facebook objava kritizirao je puštanje učenja salavata na razglasima džamija prije ezana, nazivajući to novotarijom.

S druge strane, po pitanju svinjskoj želatina u prehrambenim proizvodima, što je česta tema među vjernicima, Pezić je napisao da nema smetnje koristit bilo kakve proizvode u kojima imaju bilo kakvi aditivi, želatini, emulugatori, ističući da se hemijskim procesima prerade gube njihova svojstva prerade zbog kojih su prvobitno bili zabranjeni.

Ovakvi stavovi se nisu svidjeli Muhamedu ef. Veliću, , imamu Ferhadija džamije u Sarajevu.

- Znači, svinjska želatina može, a salavati ne mogu! Davno je ulema upozorila, kao što je šejh Karadawi, da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati, a ono što je Allah dozvolio - oni će zabranjivati. Ima li veće novotarije od toga?! Allah da im se smiluje i da im providi! Amin! – napisao je Velić, te poslije toga u komentaru još dodao.


- Da utvrdimo gradivo: Svinjski želatin nije dozvoljen – poručio je Velić.


Velić je podijelio i zvanični stav sa stranice Agencije za certificiranje halal ishrane, u kojoj se navodi da hrana koja sadrži svinjski želatin nije halal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.