SISTEM PREVENCIJE

Novi sastav Antikorupcionog tima Vlade FBiH ulaže napore na iskorijenju korupcije u federalnim institucijama

Korupcija kao pojava ima izuzetno negativan utjecaj na cjelokupno društvo

Predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH Jasenko Muharemagić. Fena

FENA

11.9.2024

Novi predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH Jasenko Muharemagić potvrdio je Feni da su u više od stotinu federalnih institucija imenovane kontakt osobe, zadužene za koordinaciju borbe protiv korupcije, koje trenutno rade na sistemu prevencije korupcije i smanjenju rizika od ove pojave.

Tvrdi da u Federaciji funkcioniše sistem oduzimanja nezakonito stečene imovine, ali da bi borba protiv korupcije i rad na njenoj prevenciji bili uspješni, bitna je prije svega volja i odlučnost svih u sistemu a naročito je bitna politička volja.

- Antikorupcioni tim je u prethodnom periodu obavio niz aktivnosti i uspostavio određeni sistem rada kojim uspijeva da izvršava svoje obaveze. Kao primjer, se može izdvojiti navedeno imenovanje kontakt osoba u svim federalnim institucijama koje su u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima prošli i stalno prolaze specijalizirane obuke kako bi bile spremne da rade na borbi protiv korupcije u institucijama iz kojih dolaze – kaže Muharemagić.

Kontakt osobe su te koje komuniciraju sa timom i prate donošenje i provedbu antikoruptivnih planova integriteta koje institucije donose prema posebnoj metodologiji.

- To su dokumenti koji su dizajnirani tako da identificiraju poslovne, pravne i druge poslove te detektuju koruptivne rizike, određuju nivo korupcije i planiraju sistemska rješenja na redukovanju opasnosti od korupcije – rekao je Muharemagić.

Na sjednici Vlade Federacije BiH on je imenovan na čelo tima, a novi članovi su: Marica Bulić, Fadil Mandal, Ivana Prvulović, Munib Isaković, Emir Bašić, Amel Topalović, Damir Šapina i Dijana Smailagić.

Njihova obaveza u narednom periodu bit će da realizuju aktivnosti i mjere koje Federacija treba da sprovede u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine za period 2024-2028. godine i pratećim Akcionim planom – dokumentima koje je donijelo Vijeće ministara BiH 18. juna.

- Uloga i zadatak tima je određena i ne podrazumijeva eksplicitno predlaganje zakonskih rješenja i mislim da to prevazilazi naše ovlasti. Svakako da možemo i trebamo razgovarati o unaprjeđenju normativnog okvira ali ipak ovlašteni predlagači zakona su Vlada i Parlament Federacije. Ipak, smatram da u Federaciji BiH postoji određeni zakonski okvir koji se odnosi na borbu protiv korupcije a koji je sasvim sigurno moguće unaprijediti. Prije svega, tu je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine u FBiH koji je omogućio da se imovina stečena koruptivnim i drugim krivičnim djelima oduzme od njihovih počinilaca i taj sistem funkcioniše uz primjenu putem pravosudnih institucija i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. S druge strane, također već deset godina imamo usvojen Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala ali koji se još uvijek nije počeo provoditi – istakao je Muharemagić.

Upravo je on jedan od aktera koji je radio na pripremi i donošenju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, te se nada da će se njegova primjena razriješiti što je moguće prije, jer na osnovu toga trebaju biti formirani Posebni odjeli Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije.

- Ukoliko Antikorupcioni tim Vlade FBiH na bilo koji način bude uključen u te aktivnosti, odlukom Vlade FBiH, bit ćemo maksimalno posvećeni tom procesu jer zaista vjerujem da bi primjena ovog zakona donijela ozbiljne i vidljive rezultate u borbi protiv korupcije, ali i svih drugih vidova kriminala čijim procesuiranjem bi se trebali baviti pomenuti odjeli Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH – navodi.

Antikorupcioni tim nedavno je održao svoju prvu sjednicu u novom sastavu na kojoj je razgovarano o idejama i planovima za buduće aktivnosti. Osim toga, obzirom da je Misija OSCE-a u BiH partner u određenim aktivnostima tima, razmatran je i dogovoren nastavak te saradnje koja ima zajednički cilj.

- Obzirom na karakter korupcije i njen maligni uticaj na društvo, jedini pravi i ispravan način da se protiv nje borimo i da je sprečavamo je zajednička, sistemska i bliska saradnja ne samo Antikorupcionog tima i državne agencije nego i svih drugih institucija. Agencija za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH je u tom smislu jedna od najvažnijih karika u cijelom sistemu i svakako da nam kvalitetna saradnja predstavlja obavezu i obostrani interes – poručio je predsjednik tima, koji je formiran 2016. godine.

Od tada do danas njegov zadatak jeste preventivna i koordinacijska funkcija, najviše u pogledu provođenja i praćenja aktivnosti i mjera koje su predviđene strateškim dokumentima za borbu protiv korupcije i akcionim planovima i da o tome izvještava Vladu FBiH i Agenciju za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

- Korupcija kao pojava ima izuzetno negativan utjecaj na cjelokupno društvo i potrebno je da svi učinimo maksimalne napore da se protiv nje efikasno borimo. BiH je dostigla određeni nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije, međutim, u pogledu efikasnog i proaktivnog krivičnog gonjenja počinilaca koruptivnih radnji, kao i u pogledu snažnijih iskoraka na polju prevencije korupcije, kao preteči krivičnog gonjenja, potrebno je uložiti još dodatnih napora – izjavio je u razgovoru za Fenu Jasenko Muharemagić povodom imenovanja na čelo Antikoruptivnog tima Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.