SARAJEVO

Krišto i Soreka: BiH ne smije propustiti niti jednu priliku za napredak na EU putu

Razgovarali smo i o Planu rasta, koji je prava prilika za transformaciju bh. ekonomije na bolje privlačenje investicija

Krišto i Soreka. Delegacija EU

S. S.

prije 6 dana

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto primila je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora i specijalnog predstavnika EU-a u BiH Nj. E. Luiđija Soreku te mu izrazila dobrodošlicu i poželjela plodonosan i uspješan mandat u Bosni i Hercegovini.

Reformski zamah

Predsjedavajuća Krišto je naglasila da ostvareni uspjesi i nastavak reformskog zamaha na evropskom putu Bosne i Hercegovine nemaju alternativu te da naša zemlja treba snažnu potporu EU-a. Predsjedavajuća Krišto je izrazila zahvalnost predstavništvu EU-a u BiH, a napose institucijama u Briselu, na svemu čime doprinose da Bosna i Hercegovina bude i dalje visoko na agendi ključnih tijela EU-a te da će takvo što biti u još intenzivnijoj mjeri, na čelu s novom/starom predsjednicom Europske komisije Ursulom fon der Lajen.

U Bosni i Hercegovini postoji visok konsenzus političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda da evropski put bude temelj djelovanja institucija na državnom nivou te da na njemu predano rade sve razine vlasti u skladu sa svojim nadležnostima. Uz reformska zakonska rješenja, razgovori o reformi izbornog zakonodavstva bit će također prioritet do konca tekuće godine. Do predstojećeg susreta visokih političkih dužnosnika u Briselu učinit će se maksimalno što je moguće da se tekuće stvari i zastoji premoste i da Bosna i Hercegovina, uprkos probijenim rokovima, bude ukorak s drugim zemljama kada je u pitanju Plan rasta. Predsjedavajuća Krišto i specijalni predstavnik Soreca složili su se da će zajedničkim snagama i redovnim susretima predano raditi na evropskom putu, posebno onim ključnim stvarima - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Imenovanje pregovarača

Nakon sastanka na Platformi X se nakon sastanka oglasio i Luiđi Soreka.

- Zahvalio sam joj što se zalagala za reforme koje su omogućile BiH da dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore prošlog marta. Trenutno je važno ne propustiti nijednu raspoloživu priliku za dalji napredak u EU. Postoje reforme koje BiH treba brzo usvojiti, a to su: Zakon o sudovima, sveobuhvatan zakon o VSTV-u, zakon o zaštiti ličnih podataka i zakon o graničnoj kontroli.

BiH također treba imenovati glavnog pregovarača i pregovarački tim. Razgovarali smo i o Planu rasta, koji je prava prilika za transformaciju bh. ekonomije na bolje privlačenje investicija. BiH se mora brzo dogovoriti oko Reformske agende, koja ako bude odobrena od Evropske komisije, bi otključala sredstva iz fonda Reformi i rasta. EU je jasno stavila do znanja da je proširenje prioritet. Vrata za članstvo u EU za BiH su otvorena.

Da bi krenule naprijed, vlasti BiH, sa Vijećem ministara na čelu, moraju ponovo pokrenuti korak ka usklađivanju sa kriterijima za pristupanje EU. Delegacija EU u BiH nastavit će da pruža svu potrebnu podršku - naveo je Soreka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.