ZDRAVSTVO

KCUS okupio svjetske stručnjake za transplantaciju srca

Transplantacija srca jeste ogroman civilizacijski napredak

KCUS okupio stručnjake. Fena

FENA

prije 6 dana

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Udruženje kardiovaskularnih hirurga u BiH organizirali su Simpoziji pod nazivom 'Transplantacija srca i mehanička potpora', a učestovali su stručnjaci iz te oblasti iz BiH i Evrope.

- Na Simpoziju je prezentirana transplantacija srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, a uradio je tim ljekara KCUS-a predvođen prof. dr. Nermirom Granovom. Tom događaju prisustvovala je i v.d. generalne direktorice KCUS prof. dr. Hajrija Maksić; prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' sa saradnicima; dr. Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva; prof. dr. Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH) i ostali mnogobrojni predstavnici javnih zdravstvenih ustanova u BiH - navodi se.

Među predavačima bili su prof. dr. Ivan Knežević (UKC Ljubljana), prof. dr. Bojan Vrtovec (UKC Ljubljana), prof. dr. Hrvoje Gašparević (KBC Rebro), prof. dr. Emina Mujučić (KCUS), prof. dr. Behija Berberović Hukeljić (KCUS), prof. dr. Ilirijana Haxhibeqiri Karabdić (KCUS), dr. Lejla Divović Mustafić (KCUS), prof. dr. Amel Hadžimehmedagić (KCUS), doc. dr. Elnur Tahirović (KCUS), dr. Zina Lazović i mnogi drugi.

Profesorica dr. Halima Resić iz Donorske mreže govorila je na Simpoziju o značaju doniranja organa i uključivanju svih relevantnih ustanova u taj značajan proces.

Kako kaže dr. Lejla Divović Mustafić sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, misija ljekara je pomagati onima kojima je to najpotrebnije, te da je to jedino bitno.

- Vrhunac moje karijere, kao ljekara, je činjenica da sam imala čast prisustvovati prvoj transplantaciji srca u BiH. Logičan slijed događaja je i moj angažman na prvom skupu ove vrste u našoj državi, a nadam se da će ih biti još. Demistifikacija oko organske transplantacije mora biti učinjena. To je moguće jedino edukacijom drugih ljekara, ali i ostatka stanovništva. O tome treba glasno i jasno govoriti. Bila je čast naći se, rame uz rame i dijeliti predavački podij, sa ljekarskim veličinama. Zadovoljstvo je i to što su tu sa mnom bile i moje kolege, kardiolozi, bez kojih sve ovo ne bi imalo smisla niti bi bilo izvodljivo - rekla je dr. Divović Mustafić.

Šefica Odjela za kardiohirurgiju Klinike za Kardiovaskularnu hirurgiju KCUS prof. dr. Ilirijana Haxhibeqiri Karabdić ističe da nedavna transplantacija srca u KCUS predstavlja vrh medicine u svakom smislu, organizacionom, logističkom, tehničkom, medicinskom i svakom drugom.

- Transplantacija srca jeste ogroman civilizacijski napredak, kojim se omogućava preživljavanje onih bolesnika koji nemaju alternativu. Kvalitet života transplantiranih bolesnika ne razlikuje se značajno, u odnosu na opštu populaciju, i transplantirani bolesnici mogu da vode normalan život. KCUS je sad u evropskom i svjetskom vrhu kardiovaskularne hirurgije - poručila je prof. dr. Haxhibeqiri Karabdić.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS prof. dr. Amela Hadžimehmedagića, cilj Simpozija bio je da, kroz zanimljiva stručna predavanja i prikaz prvog slučaja transplantacije srca u BiH, približiti problematiku svakodnevnog hirurškog rada, kao i prepreke i nedoumice s kojima se oboljeli od kardiovaskularnih bolesti suočavaju tokom života.

Šef Klinike za bolesti krvnih žila i reumatizam doc. dr. Alden Begić istakao je da timski rad predstavlja okosnicu realizacije svakog projekta te da se Klinika koju predvodi i Klinika za kardiovaskularne bolesti međusobno nadopunjuju u svakodnevnom radu.

- U KCUS-u smo i ranije mogli transplantirati srce, ali nismo imali donora. Pokazali smo da KCUS ima kapacitete i što je najvažnije kadar, koji može uraditi tako kompleksan zahvat. Nažalost, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta u svijetu. Od posebnog javnozdravstvenog značaja je visoki udio tih bolesti u obolijevanju radnoaktivne populacije, jer su među najčešćim uzrocima radne nesposobnosti, smanjenja produktivnosti i kvalitete života - naglasio je doc. dr. Begić.

Prof. dr. Granov je iskazao zahvalnost UKC Ljubljana, posebno prof. dr. Ivanu Kneževiću koji je u svojstvu edukatora i superviozora sve vrijeme bio uz medicinski tim KCUS, prije i poslije transplantacije.

Prof. dr. Granov naglasio je važnost Simpozija, jer je to prilika da se svi učesnici upoznaju sa mogućnostima liječenja u KCUS za pacijente sa uznapredovalom srčanom slabosti, koji zahtjevaju dugotrajnu mehaničku potporu i transplantaciju srca.

- Transplantacija srca je specifični i jako osjetljiv proces. Zbog toga smo transplantaciju čuvali u tajnosti - rekao je prof. dr. Granov te istakao da je put te transplantacije krenuo još 2018. godine sa kolegama iz Slovenije bez čije podrške taj posao ne bi ni bio uspješno obavljen.

- Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac uputio je čestitke medicinskom timu KCUS, koji je obavio transplantaciju srca te je prof. dr. Nermiru Granovu uručio 'Priznanje za razvoj programa transplantacije i prve uspješne transplantacije srca u BiH' - saopćeno je iz PRESS KCUS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.