NEZADOVOLJSTVA

Pred sutrašnju sjednicu Vlade FBiH: Penzioneri donijeli odluku o protestima

Sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti, kaže Mehić

Sa sastanka u Fojnici. FTV

Meliha Smajkic

prije 6 dana

Ako Vlada FBiH ne udovolji zahtjevima penzionera koji bi se trebali naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice u Mostaru, uslijedit će masovni protesti.

Zaključeno je to na današnjem sastanku u Fojnici kojem je prisustvovalo preko 150 članova Saveza udruženja penzionera FBiH, odnosno, predsjednici općinskih i kantonalnih udruženja skupština i nadzornih odbora.

Kako nam je rečeno, odluka o datumu održavanja protesta nije donesena, dok će 17.septembra predati peticiju koja je potpisivana širom FBiH.

- Sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti .Ako se ogluše o naše zahtjeve, onda nam preostaje održati proteste, a naš Upravni odbor će u tom slučaju odrediti mjesto i vrijeme održavanja protesta. Ako nas podrže u našim zahtjevima, jasno je da ćemo korigovati naše odluke - rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Penzioneri prioritetno traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje penzija, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.