BRČKO

Sindikat i poslodavci zajedno do Kolektivnog ugovora

Treba uzeti u obzir činjenice da Brčko distrikt ima najbolji zakon u regiji o zaštititi prava radnika

Sindikat u Brčkom. Fena

FENA

prije 5 dana

 Kako bi uredili prava, ali i obaveze radnika i poslodavaca, Sindikat Distrikta Brčko i Udruženje poslodavaca distrikta počeli su razgovore oko izrade Kolektivnog ugovora za teritoriju Brčko distrikta, potvrđeno je iz ove dvije organizacije.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić kaže da će se sastanci sa poslodavcima održavati svakih 15 do 20 dana.

-Poslodavci su iznijeli svoje stavove koje bi unijeli u Opšti kolektivni ugovor koji se odnosi na realni sektor i od nas su tražili podršku oko nekih fiskalnih zakona. Sindikat je spreman učini sve za dobrobit radnika - poručio je Babić i dodaje da bi sledeće sedmice trebali imati drugi sastanak na kome će svi iznijeti svoje prijedloge za koje smatraju da se trebaju uvrstiti u Opšti kolektivni ugovor.

On smatra da bi se nakon izbora uz medijatorstvo Vlade Distrikta do kraja godine trebao donijeti Opšti kolektivni ugovor za teritoriju Brčko distrikta.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta Adi Ibrahimović kaže da su ovo početni razgovori i da će se poslodavci uvijek odazvati kako bi raspravljali o svim socijalnim pitanjima.

- Treba uzeti u obzir činjenice da Brčko distrikt ima najbolji zakon u regiji o zaštititi prava radnika, odnosno Zakon o radu Distrikta i da diskusiju oko Kolektivnog ugovora treba svesti ma realne pokazatelje i na osnovu toga stvoriti jednu širu platformu za pregovore socijalnih partnera - kaže Ibrahimović.

Opštim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavaca iz oblasti rada i radnih odnosa, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.