SVEČANA AKADEMIJA

Jubilej lovačkog društva "Sarajevo": Ove nedjelje u Vijećnici slave 130 godina postojanja

Trenutno broji preko 600 redovnih, počasnih, pomažućih članova i podmladak raspoređenih u četiri sekcije: Nahorevo, Hum, Trebević i Crepoljsko.

Članovi Udruženja. LU "SARAJEVO"

Dž. R.

prije 4 dana

Jedno od najstarijih lovačkih udruženja u regionu je upravo "Sarajevo", a formirano je 1894. godine. Ono u nedjelju 15. septembra slavi svoj 130. rođendan, a u Vijećnici će biti upriličena Svečana akademija u 19 sati.

Stari korjeni

Na Svečanoj akademiji naći će se udruženja iz čitave Bosne i Hercegovine, lovačka udruženja iz Hrvatske, te također ljudi iz javnog života. Cilj samog udruženja "Sarajevo", na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Murizom Bukvom, je da lov vrati u zakonske okvire, a opet da tradiciju lova vrate na neke stare korijene.

- Imamo obavezu da pričamo sa ljudima, kako bi nas javnost razumjela i shvatila, da pokažemo ljudima da lovci nisu oni koji ubijaju divljač. Naime, čitav spektar aktivnosti se vrši prije odstrela a to su: vođenje računa o zdravstvenom stanju divljači kroz saradnju koja je uspostavljena sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, nadalje kroz prebrojavanje divljači, uzgoj, prehranu, dohranu, održavanje staza i tek na samom kraju, ako postoje preduslovi, dolazi i do odstrela. Dakle odstrel nije nasumičan, postoje koraci koje sam naveo, a koji su mehanizmi za takozvani sanitarni odstrel (bolesne, iznemogle, zaražene divljači), ili odstrel u prekobrojnosti. Nadalje, trudimo se da osujetimo krivolov kroz video nadzore i čuvarske službe koje su stacionirane na lovištima. Čuvarske službe, a sve u cilju zaštite divljači i borbe protiv krivolova, su opremljene najmodernijom opremom što podrazumijeva vozila, odijela, opremu, oružje. Mi smo udruženje koje većinu svojih aktivnosti finansira iz ličnih izvora, te se striktno pridržavamo zakonskih okvira i pravila - izjavio je predsjednik Upravnog odbora Muriz Bukva.

Naglasili su da je Lovačko udruženje "Sarajevo" moguće kontaktirati putem zvaničnih platformi na Facebooku, te putem zvanične web stranice.

Veliki broj članova

Lovačko udruženje "Sarajevo" trenutno broji preko 600 redovnih, počasnih, pomažućih članova i podmladak raspoređenih u četiri sekcije: Nahorevo, Hum, Trebević i Crepoljsko.

Četiri sekcije su podijeljene na 13 grupa. Udruženje sprovodi lovne aktivnosti na području četiri gradske općine i lokalitetima Paljeva, Ahatovića, Žuća, Nahorevskih brda, Bukovika, Borija i padina Trebevića.

Lovno-privredna osnova privredno-sportskog lovišta "Bukovik" Sarajevo izrađena je 2016. godine na period od 10 godina na osnovu koje ovo udruženje postupa i na osnovu koje je izvršilo izradu godišnjih planova za lovne godine 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu.

Udruženje raspolaže sa sedam lovačkih kuća u kojim lovci provode većinu vremena. U lovištu se nalazi više sagrađenih hranilišta, pojila, niskih i visokih čeka, kao i drugih objekata za uzgoj, zaštitu i prehranu divljači, kao i skoro sve vrste divljači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.