POGLAVAR IZ U BIH

Reis Kavazović: Čuvajmo BiH i čuvajmo jedni druge

Ocijenio je vrlo važnim da se uvijek treba imati na umu da “smo mi jedan narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša vjera, kultura i tradicija”

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. MINA

MINA

prije 4 dana

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je održao hutbu povodom 500 godina od utemeljenja Hadži Iskender džamije, poznatije kao Čaršijske, u Gornjoj Tuzli, te povodom 20. godišnjice njene temeljite rekonstrukcije. 

Tom prilikom je poručio da je "Bosna i Hercegovina naša domovina, da je lijepa i da nikome nije tijesna".

- Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge. Budimo zagledani u ono što nas čeka i stalno preispitujmo svoj vlastiti doprinos svjetlijoj budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima - kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je, također, da se nipošto ne smijemo zaboravljati, jer zaborav nas samih proizlazi iz zaborava Boga Uzvišenoga.

- Odatle je naše stalno bdijenje nad vjerom i tradicijom na vrhu naših prioriteta. A iskušenja i izazovi na našem putu su stalni: u porodici, u komšiluku, među mlađima i među starijima…Zato se svi trebamo dobro zamisliti nad svojom sudbinom i mogućnostima kako da najodgovornije doprinosimo dobrobiti članova svoje porodice i svoje zajednice - naveo je reisu-l-ulema.

Ocijenio je vrlo važnim da se uvijek treba imati na umu da “smo mi jedan narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša vjera, kultura i tradicija”.

- Neka se svako od nas trudi da bude graditelj, a nipošto razgraditelj jedinstva našeg naroda. Ne smijemo se opuštati i ne smijemo biti naivni. Duboki su ožiljci na tkivu našeg naroda zbog mržnje i neprijateljstva koje se je u minulim vremenima sručilo na naše glave. Znajmo da su naša braća, očevi i djedovi dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Danas smo u svojoj zemlji slobodni. Ali sloboda nije jednom zauvijek data. Zbog toga uvijek budimo spremni da svoj jemin Bogu Uzvišenom i Poslaniku Časnom potvrdimo da ćemo bdjeti nad svojom domovinom i vrijednostima za koje su u njoj vezani svi plemeniti ljudi - rekao je reisu-l-ulema.

Poglavar IZ u BiH je također naglasio da su bosanskohercegovački muslimani izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom.

- Ponosni smo na činjenicu da je naša lijepa zemlja Bosna i Hercegovina stoljećima mjesto susretanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije više od pet stoljeća se u srcima ljudi, na njezinom tlu, primila Allahova vjera islam, po čemu je naša domovina jedinstvena i prepoznatljiva u ovom dijelu svijeta - podsjetio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.