ZAGAĐENJA ZRAKA

Eliminisanje štetnih emisija iz kućnih ložišta na području ZDK-a koštalo bi oko 500 miliona KM

Relevantni podaci mogli bi, kaže, dovesti do sudskih postupaka i finansijske naknade za ljude kojima je zdravlje ugroženo zbog zagađenja zraka

Arhus centar Zenica u saradnji s Misijom OSCE-u. Fena

FENA

jučer

Arhus centar Zenica u saradnji s Misijom OSCE u Bosni i Hercegovini organizirao je danas tematski sastanak pod nazivom “Zagađenost zraka i zdravlje”.

Ciljevi tematskog sastanka su, kako je kazao prof. dr. Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica, analiza efekata gašenja pogona koksare kompanije ArcelorMittal Zenica na kvalitet zraka te utvrditi preostale dominantne izvore zagađenja zraka u tom gradu.

Cilj 

Cilj je i identifikovati prepreke za ažuriranje Registra zagađivača u Zeničko-dobojskom kantonu, zatim procijeniti raspoložive i nedostajuće podatke o zdravlju stanovništva u ZDK, ispitati mogućnost nastavka pilot projekta Biomonitoringa genotoksičnih efekata na zdravlje stanovništva te utvrditi prepreke i smetnje za realizaciju aktivnosti usmjerenih na praćenje i unapređenje kvaliteta zraka u Zenici i ZDK-u.

- Kao što znate, od aprila ove godine, gašenjem koksare kvalitet zraka se u Zenici znatno popravio. Međutim, nemamo zvaničnih podataka o zagađivačima, odnosno Registar zagađivača ZDK-a je poprilično zastario. Ima podatke iz 2016. godine. A i podaci o zdravlju stanovništva su takvi da se ne mogu povezati sa izvorima zagađenja, odnosno sa uzrocima oboljenja - kazao je Lemeš, koji je naglasio kako im je cilj da institucije javnog zdravstva podstaknu da više pažnje posvete uticaju zagađenosti zraka na zdravlje.

Relevantni podaci mogli bi, kaže, dovesti do sudskih postupaka i finansijske naknade za ljude kojima je zdravlje ugroženo zbog zagađenja zraka.

Eko forum Zenica

- Eko forum Zenica je, uz podršku OSCE-a i drugih donatora, proveo pilot istraživanje koje nema odgovarajuće rezultate zato što nije provedeno na pravoj ciljnoj grupi. Nismo uspjeli da dođemo do škola i do školske djece, jer su oni najbolji pokazatelji, ali očekujemo da će i ovi rezultati pilot-projekta potaći institucije javnog zdravstva, nadležna kantonalna i federalna ministarstva i zavode za javno zdravstvo da nastave sa takvim istraživanjima - kazao je Lemeš.

Na zdravlje stanovništva, naveo je, ima jako puno utjecaja, ali neki se uzroci mogu eliminisati djelovanjem države pa bi institucije trebale provesti kvalitetna istraživanja, koja bi za rezultat imala kvalitetne i validne rezultate.

Ekološka aktivistica i stanovnica zeničkog naselja Tetovo Edita Šišić, koja je i predsjednica Upravnog odbora oboljelih mladih i djece od dijabetesa Tip 1 ZDK-a, istakla je kako su učestala oboljenja od karcinoma u njenom naselju bila i povod za uključenje u rad Eko foruma Zenica.

Povećan broj oboljelih

- Znam da je povećan broj oboljelih od karcinoma, dijabetesa i ostalih bolesti. Čak sam vodila i jednu, malu svoju evidenciju - u krugu od 300 metara, svaka kuća ima oboljelog od karcinoma i jednog umrlog - tvrdi Šišić, koja je istakla kako se ti podaci ne iznose javno.

Direktor Centra za okoliš Instituta “Kemal Kapetanović” pri Univerzitetu u Zenici mr. Halim Prcanović istakao je kako su nadležni za uspostavu monitoringa kvaliteta zraka na području ZDK-a te za uspostavu Registra o postrojenjima i zagađenjima na području ZDK-a, koji je uspostavljen 2018. godine.

- U njemu se nalaze podaci iz 2016. godine, jer je tada to bila jedina kompletna godina, kada su u pitanju podaci. U taj registar ne ulaze samo emisije koje mjerimo po preduzećima, nego sve emisije iz 60 sektora - kazao je.

U registar je, dodaje, uneseno preko 6.000.000 podataka, a jedini njegov nedostatak je što nije inoviran novim podacima. Razlog tome je deficit kadrova u Centru, jer su od 2014. godine, kada je uspostavljen Centar, izgubili šest, a plan je bio da prime dodatnih 13 stručnjaka, kako bi mogli odgovoriti zadatku.

Gašenjem koksare, kaže, smanjene su emisije štetnih ugljikovodika, ali nisu postignuti značajniji rezultati u smanjenju emisija sumpordioksida i prašine.

- Čak nismo postigli neke značajne rezultate ni kada je ugašena stara Toplana i kada je skoro 3.000 tona manje sumpordioksida u zraku. Mi, u Zenici, ne osjećamo toliko taj gubitak. Koncentracije se nisu značajno smanjile - kazao je Prcanović.

Problem je, dodaje on, veliki broj automobila na ulicama Zenice i ZDK-a te i kućna ložišta, a koji imaju “niske izvore zagađivanja” te zagađuju lokalnu zajednicu.

- Jako ih je teško eliminisati. Ministarstvo se (okoliša ZDK-op.a.) već sprema da nađu određena sredstva, da na području Kantona, krenemo rješavati sektor kućanstava. Procjenjuje se da će za ZDK trebati 500.000.000 KM da se riješi sektor kućnih ložišta - najavljuje Prcanović.

Sastanku je prisustvovao i resorni ministar za zaštitu okoliša u Vladi ZDK Adnan Šabani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.