PREDSJEDNIK RS

Dodik opet o Ustavnom sudu BiH: Pokušava se urušiti status RS

Govoreći o jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, predsjednik RS-a rekao je da je to bio "još jedan dokaz o blamaži antiustavne institucije"

Avaz

SRNA

prije 8 sati 17 minuta

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je da se "preko nametnutih institucija gura iskrivljena priča o BiH" i da to neće "dati nikakav rezultat".

Kaže i da "od 2011. godine pripremaju okvir u vezi sa imovinom", prenosi Srna.

- Ustavni sud BiH nije ustavni sud koji se bavi pitanjima odnosa zakona i ostalih opštih akata i da li su u saglasnosti sa Ustavom, nego se bave time da kreiraju nova ustavna postavljenja", rekao je Dodik. 

- Ustavni sud BiH treba da bude institucija od autoriteta, a sve se čini na njenom skrnavljenju. Manifestacija sile koja je iza toga, bez obzira koliko bila velika, ne mora da znači da će biti trajna. Na takav način pokušava se urušiti status RS, posebno kroz pitanja koja se pripremaju.

Govoreći o jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, predsjednik RS-a rekao je da je to bio "još jedan dokaz o blamaži antiustavne institucije od koje se ništa drugo nije moglo ni očekivati".

- U pravnom poretku nije predviđena zakonodavna uloga visokog predstavnika, čak ni legalnog, posebno ne ilegalnog koji nije imenovan u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog mirovnog sporazuma niti je potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN. Oni to ignorišu. Smatraju da će odlukama koje donose antizakonski i antiustavno rezervisati neko vrijeme da se ljudi naviknu na takvo nasilje i da to postane praksa. Ja ne vjerujem u održivost takvih pristupa - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.