TENK PODIJELIO JAVNOST

Veterani odreda policije "Bosna" oglasili se o postavljanju spomenika kod Druge gimnazije

Spomenik, nazvan "David protiv Golijata", simbolizuje specijalce koji su zarobili neprijateljski tenk

Postavljeni tenk. Avaz

E. Ć.

prije 8 sati 11 minuta

Veterani odreda policije "Bosna" oglasili su se zbog izgradnje spomenika posvećenog njihovim pripadnicima u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu.

U saopćenju su naveli kako su 2015. godine započeli proceduru za izgradnju ovog spomenika, a idejno rješenje izabrano je kroz konkursnu proceduru i potpisano je s umjetnikom Nebojšom Šerićem Šobom. 

Spomenik, nazvan "David protiv Golijata", simbolizuje specijalce koji su zarobili neprijateljski tenk.

- Ovaj spomenik bit će posvećen našim šehidima i poginulim, najboljim kćerkama i sinovima, kao i svim braniteljima Sarajeva koji su položili svoje živote za odbranu grada. 

On će ostati trajni podsjetnik na 260 agresorskih tenkova koji su okruživali naš grad, čijim su granatama ubijani naši sugrađani i uništavan grad, ali i na herojsku odbranu koja je omogućila opstanak naše domovine - naglasili su.

Veterani su podsjetili da je u Odredu policije "Bosna" tokom rata bilo 1.376 specijalaca, od kojih je 81 izgubio život, a njihova imena bit će ugravirana na spomeniku.

Zahvalili su se Koordinacionom odboru boračkih organizacija Kantona Sarajevo, Ministarstvu za boračka pitanja, gradonačelnici Benjaminu Karić i svim građanima koji su podržali izgradnju spomenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.