RAZGOVOR

Zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula za "Avaz": Hrvatska je posvećena napretku BiH

Stagnacija u politici proširenja zamijenjena je povećanim zanimanjem za zapadni Balkan

Picula: Bez dobrih vijesti iz BiH ni najbolji povjerenik ne može napraviti čudo. Facebook

Alen Bajramovic

prije 11 sati 4 minute

Ohrabrujuća je vijest da je u Evropskoj komisiji otvorena pozicija komesara i da postoji resor posvećen proširenju, izjavio je za "Avaz“ zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, komentirajući nominaciju Slovenke Marte Kos za buduću komesarku za proširenje.

On podsjeća da je i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) u julu, nakon ponovnog izbora na ovu dužnost, pitanje proširenja EU navela kao jedan od prioriteta.

Najbolji povjerenik

- Što se tiče povjerenice, treba vidjeti u kojoj mjeri će ona biti autonomna, a sve ovisi o tome u kakvu strukturu dolazi kao povjerenica i kako će tu priliku iskoristiti. Sigurno da dolazak povjerenika iz Slovenije, koja je kao država zainteresirana, a ima i kolektivno iskustvo sa zapadnim Balkanom, ohrabruje da će se politika proširenja intenzivirati ili da barem neće imati neku marginalnu poziciju u radu Evropske komisije. Ipak, proširenje najviše zavisi od toga šta će se dešavati u BiH i svim drugim državama kandidatkinjama. Ni najbolji povjerenik ne može napraviti čudo ako dobre vijesti ne dolaze iz BiH i zapadnog Balkana - kaže Picula.

BiH još nije potpuno usaglasila Reformsku agendu, što je uvjet nastavku evropskog puta, ali i značajnoj finansijskoj podršci koja će pratiti reforme. Ipak, na sastanku koji je za danas u Briselu sazvala predsjednica EK Fon der Lajen naša zemlja se tretira ravnopravno s ostalima koje su svoju zadaću već izvršile. Iskusnog europarlamentarca pitali smo ima li i on dojam da EK "za kragnu“ želi našu zemlju dovesti do članstva u EU.

- To je dojam koji ne vara. Bez obzira na njene unutarnje neprilike ili nemogućnost da konsenzusom dođe do prijeko potrebnih rješenja koja bi važila za cijelu zemlju i otvarala joj vrata, BiH nije zaboravljena od EU. Ta vrsta koncesija traje neko vrijeme, što je dobro, jer Brisel, vjerovatno, pogotovo u posljednje dvije godine, poštuje neke geopolitičke realitete. Stagnacija u politici proširenja zamijenjena je povećanim zanimanjem za zapadni Balkan iz geopolitičkih razloga, kako regresija u regionu ne bi imala negativne posljedice i na prilike u samoj EU. Poluprivilegirani tretman BiH nije lažan, ali pitanje je do koje mjere evropske institucije mogu žmiriti na jedno oko, s obzirom na konstantno gloženje u samoj BiH, od kojih neka dovode u pitanje i temelje same države - ističe Picula.

Potpuno mirna

Komentirajući zastoj i na putu ka članstvu u NATO-u te brigu zbog naoružavanja i uvođenje vojnog roka u susjedstvu, Picula kaže da se u nestabilnoj državi ljudi lako uplaše.

- Što se Hrvatske tiče, BiH može biti potpuno mirna, jer je to država koja je doista posvećena napretku BiH. Ne postoji "hrvatski svijet“, već "srpski svet“, koji već duže vrijeme podiže tenzije u svim zemljama s kojima Srbija graniči, a pogotovo tamo gdje njen režim ima ozbiljan utjecaj. BiH u ovom trenutku treba zabrinjavati nemogućnost prijeko potrebnog konsenzusa da se uđe u reforme - dodaje Picula.

Dosta nam je srebrenih medalja

Nakon osam godina Picula je ponovo u stranačkom rukovodstvu SDP-a Hrvatske, nakon što je u subotu izabran za člana Predsjedništva ove stranke. Smatra da njegovo iskustvo može pomoći stranci, koja prolazi krizu.

- Mi smo izgubili posljednja četiri puta na parlamentarnim izborima i dosta nam je sakupljanja srebrenih medalja. Treba nam i zlatna. Nadam se da ću pomoći stranci da se iznutra osposobi i da na sljedećim izborima pobijedi sadašnju vlast, koja predstavlja istrošen model - dodaje Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.