POTRESNE PORUKE

Ambasador Sabit Subašić: Stradala je u Gazi i nana Fatima, ubijena i njena tri sina, kćerka i sedam unuka

Podsjeća kako Sarajevo ima snagu i utjecaj, jer je širom svijeta prepoznato kao simbol stradanja

Subašić: Vrijeme je za proteste. Facebook

Al. B.

prije 3 sata 38 minuta

Sarajevo mora više i mora konkretnije, Sarajevo ima odgovornost više nego ijedan drugi grad u svijetu upravo zbog svega što smo preživjeli, poručio je u potresnom statusu putem društvenih mreža ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

Podsjetnik na opsadu

Već skoro godinu dana informacije o razaranju Gaze, stradanjima civila, napadima na bolnice i izbjegličke kampove i muku Palestinaca bez hrane, vode i lijekova, Subašić prati sa oko 300 kilometara udaljenosti, a učestvovao je i u evakuacijama bh. državljana iz prenaseljenog i svim sredstvima napadnutog pojasa. 

Slike koje svakodnevno gleda podsjetile su ga na opsadu glavnog grada BiH, te podsjeća kako Sarajevo ima snagu i utjecaj, jer je širom svijeta prepoznato kao simbol stradanja.

- Nedjelovanje Sarajeva će biti zabilježeno kao naša bolna mrlja u historiji. Ne smijemo zatvarati oči. Narod u Gazi se i dalje temeljito masakrira, ubija, baš kao što je Sarajevo ubijano tokom agresije. Isti je koncept samo je ovo u Gazi i na Zapadnoj obali još puno brutalnije. Razlika je zapravo samo što ovi ovdje imaju puno moćnije oružje za ubijanje.

Griješite, Gaza nam nije daleko. Gaza je nad našim glavama - navodi Subašić.

Objava ambasadora Subašića. Facebook

Gaza se tiče svih, jer stradanje Gaze je prijetnja svima nama, poručuje.

- Izađimo, protestujmo. Svaki dan. Tako ćemo pomoći tom narodu. Izađimo baš tokom ove predizborne kampanje. Dignimo transparente podrške narodu Gaze. Baš sada kada je javna podrška u svijetu ukinula. Zar ne bismo sa silnim predizbornim slikama polijepljenim po Gradu trebali imati i slike iz Gaze? Da se zna da ih razumijemo. Da ih razumiju i ovi koji hoće u vlast. Pošaljimo za početak peticiju Vijeću sigurnosti UN, Generalnom sekretaru UN, odmah, svi zajedno. Potpišimo je svi, sve Sarajlije. Organizirajmo izložbe podrške, koncerte za Palestinu. Puno toga možemo, svaki dan. Mjera naše podrške bilo kojem političaru mora biti uslovljena najdirektnije njegovim ili njenim djelovanjem javno i konkretno na pitanju Gaze. Svi mogu puno više. Kanton Sarajevo je već uveliko trebao imati Program podrške Gazi. Ali ni sada nije previše kasno. Neka zasuču rukave - kaže Subašić.

Tužna vijest

Za kraj ovaj bh diplomata prenosi i tužnu vijest nakon napada na izbjeglički kamp Džabalija.

- Stradala je u izbjegličkom kampu nena Fatima. Pogodio je geler. Znam da se radovala smrti. Šta će ona sama na svijetu? Pobijena tri sina, jedna kćerka i sedam unuka. Upoznao sam nenu Fatimu. Znam da je Fatima nekada skinula svoj jedini zlatni prsten. Rekla je ”Nosite njima u Sarajevo, njima više treba" - piše ambasador Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.