NJUJORK

Bećirović s predsjednikom Estonije: Jačati veze BiH s članicama NATO-a i EU

On je naglasio da predstavnici Estonije uvijek jasno iskazuju podršku Bosni i Hercegovini na njenom približavanju EU i NATO-u

Bećirović i Karis. Predsjedništvo BiH

S. S.

prije 15 sati 4 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Estonije Alarom Karisom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku. Ovaj sastanak je dio sveukupnih aktivnosti predsjedavajućeg Bećirovića s ciljem intenziviranja saradnje s članicama NATO-a i EU.

Tokom razgovora, Bećirović je zahvalio na podršci Estonije Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u. On je naglasio da predstavnici Estonije uvijek jasno iskazuju podršku Bosni i Hercegovini na njenom približavanju EU i NATO-u. Takav prijateljski stav Estonije Bosni i Hercegovini na putu ka EU posebno je iskazan tokom estonskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Predsjednik Republike Estonije Alar Karis je naglasio da Estonija snažno podstiče reformske procese u Bosni i Hercegovini i aktivnosti u okviru evropskih i evroatlantskih integracija. On je izrazio spremnost Estonije da preko svojih eksperata podijeli iskustva iz procesa pregovora na putu ka EU i NATO-u. Estonski predsjednik je rekao da predstavnici Estonije na svim skupovima zvaničnika EU daju podršku daljem proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i sve vidove pretpristupne pomoći i saradnje.

Sagovornici su se podsjetili da je Estonija prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU, 11.09.2008. godine.

Bećirović je izrazio zahvalnost na podršci Republike Estonije prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predsjednik Republike Estonije Alar Karis saglasili su se da su politički odnosi dvije države dobri, ali da su obje države zainteresovane za unapređenje ekonomske saradnje i ugovornih odnosa, kao i intenziviranje bilateralnih kontakata na najvišem nivou. Također, konstatirano je da je veoma dobra saradnja dvije države na multilateralnom planu, te je izražen interes za dalјe jačanje sveukupnih odnosa, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.