NA DANAŠNJI DAN

Zulfikar Zuko Džumhur: 104. godišnjica rođenja bh. putopisca, karikaturiste i scenariste

Danas je utorak, 24. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 99 dana

Zulfikar Zuko Džumhur. Facebook

I. P.

prije 5 dana

Na današnji dan 1920. godine, u Konjicu je rođen Zulfikar Zuko Džumhur, bh. putopisac, karikaturist i scenarist. Potječe iz ugledne stare ulemanske porodice. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu (gdje mu je otac radio kao imam), a višu gimnaziju u Sarajevu 1939. Počeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je u klasi Petra Dobrovića. Od 1947. je sarađivao kao karikaturista i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Politici”, “Oslobođenju”, reviji “Danas”, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura.

- Nisam ni nesavremen, ni nemoderan, pokušavam i uspijevam da volim vrijeme i adete u kojima trajem i duram, i koje je i jedino moje vrijeme, moji trenuci, moji dani, moje godine i moj dragi vakat – govorio je Zuko Džumhur.

"Hodoljublje"

Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj putopisnog serijala “Hodoljublje”.

Zuko Džumhur je bio izuzetan čovjek. Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito se vrlo rado družio sa Zukom koji je važio i za jednog od najvećih boema svog vremena.

Preminuo je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu 29. novembra 1989. godine.

Patrik Branvel Bronte. Wikipedia.org

Umro engleski književnik Patrik Branvel Bronte

1848. - Umro Patrik Branvel Bronte (Patrick Branwell), engleski književnik, slikar i pjesnik, jedini sin porodice Bronte. Bio je brat čuvenih sestara književnica Šarlote (Charlot), Emili (Emily) i En Bronte (Ann). Branvel je naslikao najpoznatiji portret svojih triju sestara, koji je izložen u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, a, iako je u početku i on bio prikazan s njima, kasnije je prekrio svoj lik uz izgovor da mu se nije svidjelo kako izgleda.

1852. - Francuski inžinjer Anri Žifar (Henri Giffard) izveo prvi let dirižablom na parni pogon, preletjevši 27 kilometara od Pariza do Trapa.

1923. - Umro Ivo Ćipiko, hrvatski književnik. Prema predaji, porodica Ćipiko je rimskog porijekla, koja je padom Mletačke Republike izgubila povlašteni položaj u društvu pa je Ćipikova majka već bila pučanka. Ćipiko je pohađao fratarsko sjemenište u Sinju. U romanima “Za kruhom” i “Pauci” verističkom tehnikom prikazao je tadašnje socijalne prilike u Zagori i primorju. 

Vlatko Stefanovski. Vecernji.hr

Rođen Vlatko Stefanovski, kantautor i bivši gitarist grupe “Leb i sol”

1957. - Rođen Vladimir Vlatko Stefanovski, makedonski kantautor i bivši gitarist grupe “Leb i sol”. Jedan je od najznačajnijih džez rok gitarista jugoistočne Evrope. Počeo je svirati gitaru s 13 godina. S grupom "Leb i sol" od 1978. do 1991. snimio je 13 albuma.

2004. - Umrla francuska književnica Fransoaz Sagan (Françoise), koja je 1954. godine postigla ogroman uspjeh svojim prvim romanom "Dobar dan, tugo". Vodila je buran život, gajeći strast prema brzim automobilima, luksuznom životu, narkoticima, alkoholu, kocki, i ljubavnim vezama s muškarcima i ženama. Njen intrigantan život pretočen je u biografski film “Sagan” (2011). Osim romana, pisala je pripovijetke, drame, autobiografiju, scenarije i tekstove za šansone. Tokom svoje književne karijere, koja je trajala do 1998. godine, Sagan je napisala veliki broj knjiga, od kojih su mnoge ekranizovane na velikom platnu.

2006. - Preminuo britanski kompozitor Malkom Arnold (Malcolm), autor muzike za film "Most na rijeci Kvaj", za koju je 1958. dobio Oskara. Komponovao je muziku za više od 130 filmova, devet simfonija, sedam baleta, dvije opere, mjuzikl i više od 20 koncerata.

2008. - Umro Vice Vukov, hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar. Njegova muzička karijera počela je 1959. nastupom na Festivalu u Opatiji s pjesmom “Mirno teku rijeke”, kada je osvojio prvo mjesto i praktički preko noći postao najpoznatiji muzičar u tadašnjoj Jugoslaviji. Šezdesetih godina bio je jedan od najnagrađivanijih domaćih pjevača. Nastupao je i u mnogim stranim zemljama, poput SAD, Kanade, Brazila, Engleske, Francuske, Njemačke, Japana, Novog Zelanda, Australije. Snimio je više od 400 pjesama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.