OSVRT

Zašto bivši sudija Perić pokušava iz zatvora izvući Sebijinog "brata" Fadila

Osmicin i Debevecov sudija već je jednom pokušao spasiti respiratorsku mafiju kao tadašnji član sudskog vijeća koje im je sudilo

Perić i Novalić. Fena

Fadil Mandal

prije 4 sata 53 minute

Priča je već poznata i pticama na grani. Asim Sarajlić, tada prvi do Bakira Izetbegovića, pošalje bivšeg novinara Hayata i novopečenog biznismena, propalog malinara iz Srebrenice, Fikreta Hodžića, u kabinet tadašnjeg federalnog premijera, Fadila Novalića. Pandemija je korone, narod isprepadan, domovi zdravlja i bolnice pune.

Narodni novac

„Poslao me Asim“ je rečenica koja je u to vrijeme otvarala i blindirana vrata, a kamo li ona Sebijinog „brata“ Fadila (jer, „nisu braća samo kad majka rodi“, napisala je u jednom oglašavanju na društvenim mrežama Bakirova hanuma, objavljujući zajedničku sliku sa Fadilom Novalićem i Nezimom Halilovićem Muderisom).

I navali tako iz petnih žila na posao ambiciozni, svjetlima velegrada i golemom glađu za parama i političkom slavom zaslijepljeni „uspješni privrednik“ iz Gradačca. U detaljno isplaniranoj akciji krađe narodnog novca, kupljeno je 100 sumnjivih, a kasnije će se ispostaviti i potpuno neupotrebljivih za liječenje, respiratora, za deset i pol miliona maraka, preciznije 10.530.000.

U transparentnom sudskom postupku utvrđeno je da se radi o klasičnom primjeru visoke korupcije. Novalić je, pravosnažnom presudom, dobio četiri, Fikret Hodžić pet, a bivši šef Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak šest godina zatvora.

Facebook objava. Screenshot

Sva trojica su, poštujući zakon omerte (zavjet šutnje), koji vlada u sličnim mafijaškim strukturama, zaštitili nalogodavce, iako je iz svjedočenja na samom suđenju bilo jasno da je glavni kapo koji je donosio odluke o tome šta i po kojoj cijeni treba kupiti, bila strašna i svemoćna Seb. - osoba koju su mnogi u Sarajevu i Kliničkom centru prepoznali kao tadašnju direktoricu KCUS-a i suprugu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

Niko, nažalost, još nije odgovarao ni za brojne smrtne slučajeve uzrokovane liječenjem na KCUS-u, odnosno priključivanjem pacijenata oboljelih od koronavirusa na Fadilove i Sebijine fuš respiratore. Dokazi, među kojima je i poznato pismo anesteziologa, i dalje skupljaju prašinu u ladici nekog od tužilaca. Sve je, dakle, i svima jasno. Samo nije sljedbenicima i botovima kriminalne tridesetogodišnje vlasti SDA, koji se ovih dana, u jeku predizborne kampanje, hvataju za bilo kakvu slamku spasa, makar ona bila tanja i od dlake iz konjskog repa.

Docimeri iz Vojkovića

A upravo takvu im je nedavno pružio Branko Perić, osramoćeni bivši sudija Suda BiH, čovjek blizak paraobavještajnim strukturama SDA, kompanjon Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg šefa OSA-e, Bakirovog privatnog pendreka, i Ranka Debeveca, bivšeg predsjednika Suda BiH, koji su jedno vrijeme bili i docimeri Fadilu Novaliću u zatvoru u Vojkovićima, a sada čekaju podizanje optužnice i suđenje, također zbog visoke korupcije i kriminala.

Vrišti sa Hayatovog ekrana sudija Perić - u zatvoru leže nevini ljudi. I, naravno, laže. Kada već nije uspio da spasi Novalića i ekipu dok je bio član sudskog vijeća koje je sudilo respiratorskoj mafiji, sada ispaljuje i posljednje propagandne ćorke. I, realno, nema velikog izbora. Jer, omerta važi i za njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.