PROMOCIJA

Nakon 10 godina zvanično prepoznat Mostar - Kompas

Projekat podržali Grad Mostar i turističke zajednice

S predstavljanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Meliha Smajkic

prije 2 dana

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je predstavljen turističko - kulturno - informativni vodič "Mostar Kompas".

Prema riječima Elvire Dilberović, direktorice TZ Grada Mostara, to bi trebao postati i službeni vodič, kako TZ Grada Mostara, tako i TZ Hercegovačko-neretvanskog kantona.

-U narednom periodu dat ćemo punu podršku, a moram reći da je autor, Boris Grbešić ovo filantropski radio. Kao dijete ovog grada, on je želio istaknuti sve njegove prednosti i ljepote - kazala je Dilberović.

Navela je da TZ Grada Mostara u devet mjeseci svoga postojanja radi na izradi kreativnih vodičkih mapa koje će biti postavljene po cijelom gradu i zasigurno će ovaj "Kompas" biti od velike pomoći na promociji i marketingu. U kontaktu s turistima, vidimo koliko je ova knjižica od velikog značaja, jer obuhvata materijalnu i nematerijalnu baštinu Mostara i Hercegovine. U narednom periodu moramo raditi na digitalizaciji ove brošure kako bi ona dobila jednu ljepšu sliku-kazala je u izjavi za medije Dilberović.

Autor vodiča je kazao da je vodič nastao prije gotovo 10 godina.

- Ovo je na neki način kruna našeg rada, ali, definitivno, bilo je jako teško raditi napraviti vodič koji će najbolje predstaviti Mostar, ono što jeste ovaj grad i što nudi. Nismo se samo bazirali na Mostar, jer želja nam je zadržati turiste, makar u obilasku okolnih destinacija, od juga do sjevera našeg kantona. Zato se i zove Mostar Kompas - rekao je Grbešić.

Naveo je da će se vodič digitalizirati u nadograđivati.

Anđelko Maslać, v.d direktora TZ HNK rekao je da je Mostar Kompas hvale vrijedan vodič.

- Nažalost, možda nije do sada na pravi način vrednovan, ali mi kao TZ HNK nastojimo svaki naš grad ili turističku zanimljivost prezentirati na najbolji način. Nastojat ćemo ovaj vodič i dalje promovirati,kao i druge projekte, jer jedino na taj način možemo doći do cilja da imamo što više gostiju i turista i da doprinesemo da taj gost ostane barem dan duže - rekao je Maslać.

Mili Bijavica, vlasnik turističke agencije rekao je da im ovaj vodič mnogo znači.

- Kao što znamo ovaj vodič postoji duži niz godina, a drago mi je da je konačno prepoznat i službeno, jer u našem dosadašnjem radu se pokazalo da je od velikog značaja - rekao je Bijavica.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić izrazio je zahvalnost autoru i njegovoj ekipi koja dugi niz godina radi na izradi ovog vodiča.

- Iz nekih čudnih razloga TZ HNK nisu svojevremeno imali dovoljno sluha da se ozbiljnije bave turizmom. Sve te manjkavosti smo vidjeli i Grad Mostar u svojoj strategiji turizam drži visoko na ljestvici prioriteta je prepoznao rad ove grupe ljudi. Ponudili smo im partnerstvo kako bi njihov dugogodišnji rad dodatno osnažili i napravili dodatni iskorak - rekao je Kordić.

Naglasio je da će ovaj vodič unaprijediti turističku ponudu.

- Informacija u turizmu je sve i kroz ovakav projekat ćemo sigurno napraviti dodatnu vrijednost, a ono što me veseli jeste što je ovo na liniji koju zagovaram da se u ovu priču mora uključiti privatni sektor, jer jedino to garantira uspjeha, a mi kao Grad smo servis koji ovakve inicijative potiče - naglasio je Kordić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.