VAŽAN KORAK

Položen kamen temeljac: Građani ZDK će dobiti najsavremeniji centar za kardiovaskularne bolesti

Ugovor za izgradnju Centra za kardiovaskularne bolesti svečano je potpisan početkom godine

Položen kamen temeljac. Zenit.ba

N. H.

prije 14 sati 24 minute

Zeničko-dobojski kanton i Zenica bi do oktobra 2026. godine trebali dobiti moderan Centar za kardiovaskularne bolesti, jedan od najvećih i najboljih u zdravstvu na prostoru Federacije BiH.

Ugovor za izgradnju Centra za kardiovaskularne bolesti svečano je potpisan početkom godine.

Polaganje kamena temeljca je održano danas u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

- Želim da se zahvalim odgovornim čelnicima na dosadašnjem i budućem razumijevanju i da ovaj današnji događaj shvate kao početni korak ka uređenju i vođenju zdravstvene politike i provođenja reformi iz oblasti zdravstva od interese za područje kantona - izjavio je Tarik Zulović, direktor Kantonalne bolnice Zenica, i uputio molbu svim nivoima vlasti da pruže podršku izgradnji nove bolnice.

- Imat ćemo nešto najmodernije i građani će imati besplatnu uslugu, jer će ovu uslugu plaćati Fond zdravstvenog osiguranja. Ovo treba građanima Zenice - izjavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom obraćanja prisutnima prof. dr. Mirsad Kacila u ime investitora se zahvalio svim strukturama vlasti, od Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića do premijera ZDK Nezira Pivića.

- U razgovorima koji sam obavio sa svima, nismo došli u poziciju da imamo niti jedan negativan komentar vezano za ovaj projekat. Ovo je bolnica koja će biti vezana ugovorom sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i pacijenti će dolaziti sa zdravstvenom knjižicom. Bolnica bi tako trebala da pruža od 1.800 do 2.000 interventno kardioloških procedura u toku godine - rekao je dr. Kacila.

Ustanova bi trebala osigurati dodatni kvalitet usluga i procedura vezanih za kardiohirurgiju, kardiologiju, interventnu kardiologiju, TAVI, EVAR, TEVAR te zahvate na perifernim krvnim sudovima.

Zgrada Centra za kardiovaskularne bolesti će se graditi na oko 1.000 kvadratnih metara zemljišta u krugu Kantonalne bolnice Zenica, ali će imati ukupnu površinu od 3001,38 kvadratnih metara, te 2.703,96 kvadratnih metara korisne površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.